Σε τι αποσκοπεί η Τουρκία με το νέο σκηνικό έντασης που στήνει με Κύπρο και Ελλάδα;



Σκηνικό έντασης στήνει και πάλι η Τουρκία
Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι Αμερικανοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, και η Ευρώπη αγωνία για τις ενεργειακές επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο και ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας. Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ένα ικανοποιητικό προπέτασμα καπνού προκειμένου να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Εντός Απριλίου καταγράφηκε έντονη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού εντός του Ιράκ. Τώρα στρέφεται προς το Αιγαίο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο. Οι τελευταίες τοποθετήσεις του Χουλουσί Ακάρ και άλλων Τούρκων αξιωματούχων είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Άγκυρας. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα αμφοτέρων των χωρών. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ στην περίπτωση της Κύπρου η Άγκυρα βρίσκει πάτημα στους Τουρκοκύπριους και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι ακόμα πιο προκλητικά, καθώς αμφισβητεί ευθέως τα όποια κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Το σκηνικό που έστησε ο Χουλουσί Ακάρ ήταν πολύ ξεκάθαρο ως προς το ποια μηνύματα θέλει να στείλει η Άγκυρα. Βρέθηκε στο προωθημένο κέντρο επιχειρήσεων της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων στην πόλη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Και απ’ εκεί θέλησε να αναφερθεί στην Ελλάδα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Παράλληλα οι τοποθετήσεις Ακάρ έγιναν καθώς συνομιλούσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους διοικητές των μονάδων που διεξάγουν επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Συρίας και του Ιράκ. 

Αναφερόμενος (πηγή Χουριέτ/ΓΤΠ) σε «προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις» που, κατά τον ισχυρισμό του, συνεχίζει επίμονα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ο Χ. Ακάρ υποστήριξε: «Δεν είναι αδυναμία το γεγονός ότι λέμε ‘ας λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο’. Κάθε φορά, συμπεριλαμβανομένων και διεθνών ασκήσεων, η Ελλάδα με κάποιες πρωτοβουλίες κάνει προσπάθειες με στόχο τετελεσμένα ενάντια στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό. Οι Εναέριες Δυνάμεις μας επιδεικνύουν την απαραίτητη αντίστοιχη αντίδραση στις παραβιάσεις. Οι Ναυτικές μας Δυνάμεις είναι σε επαγρύπνηση». 

Αναφερόμενος στα χτυπήματα της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, ο Ακάρ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί 61 «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, και καταστράφηκαν 82 σπηλιές και καταφύγια και 413 αυτοσχέδιες βόμβες. Αναφορές που είχαν να κάνουν με τον παράγοντα «ψυχολογικός πόλεμος» με αποδέκτες στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. 

Η επιθετική ρητορική του Τούρκου υπουργού Άμυνας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον δείχνει σημάδια ανοχής στις τουρκικές προκλήσεις, ιδιαιτέρως σε Ιράκ και Συρία. Τόσο για τις επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους όσο και σ’ ό,τι αφορά τη δράση στο Ιράκ, η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν ανούσια, γεγονός που ερμηνεύθηκε από πλευράς Άγκυρας ως μια επικύρωση των πράξεών της. 

Η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον φαίνεται να παίζει ρόλο στο πώς ενεργεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Ενισχυτικό ότι η Άγκυρα κινείται θεωρώντας ότι υπάρχει η ανοχή των ΗΠΑ, αποτελεί το γεγονός ότι αυτή η επιθετική προσέγγιση κατά της Ελλάδας έρχεται σε μια φάση όπου η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει νέα μαχητικά αλλά και αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16 που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία. Από την άλλη, με τις συγκεκριμένες κινήσεις η Τουρκία θέλει να δείξει και την ενόχλησή της για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέσα Μαΐου θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, ενώ θα μιλήσει και σε ειδική συνεδρία στο Κογκρέσο. 

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η αμερικανική πλευρά, παρά την καθόλα θετική προσέγγιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα, δεν δείχνει διαθέσιμη να προσκαλέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αναμένεται ότι θα πράξει κάτι ανάλογο με το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήταν καλεσμένος στο βασίλειο, αλλά η σαουδαραβική τηλεόραση μετέδωσε (πηγή Μπιργκιούν/ΓΤΠ) πως ο Ερντογάν ζήτησε μόνος του να πάει. 

Μικρό ερευνητικό βόρεια της Σάμου 

Σύμφωνα με «Το Πρώτο Θέμα» τις τελευταίες ημέρες το μικρό τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Tubitak Marmara» παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα βόρεια της Σάμου καθώς κινείται στην περιοχή πραγματοποιώντας εργασίες αποτύπωσης των σεισμικών ρηγμάτων. Πρόκειται για τα ρήγματα που προκάλεσαν τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου του 2020 στη Σμύρνη. Οι επιστημονικές έρευνες για τη χαρτογράφηση των ρηγμάτων και την προσπάθεια υπολογισμού του σεισμικού δυναμικού της περιοχής ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης που εξέδωσε Navtex στις 18 Απριλίου, θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το «Tubitak Marmara» δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και παρακολουθείται διακριτικά από μια ακταιωρό της τουρκικής Ακτοφυλακής. «Η φύση των τουρκικών ερευνών δεν μας ανησυχεί, πρόκειται για προσπάθεια καταγραφής του ρήγματος», ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια πηγή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επισημαίνοντας ότι τμήματα των εργασιών του «Tubitak Marmara», που κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα μόλις 4 κόμβων, διεξάγονται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Φιλελεύθερος, infognomonpolitics.gr