Μεγάλη τουρκική πρεμούρα! Αγωνιώδεις προσπάθειες ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας του ΠΝ τους απέναντι στα ελληνικά φτερά



Οι Τούρκοι ανησυχούν για την τύχη του στόλου τους από την ολοένα αυξανόμενη αεροπορική υπεροπλία της χώρας μας στο Αιγαίο.

"Ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας! Το Gökdeniz Near Air Defense System θα ενσωματωθεί στη Φρεγάτα Istanbul φέτος", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών ανακοίνωσε ότι το «Gökdeniz Near Air Defense System» θα ενσωματωθεί φέτος στη Φρεγάτα Istanbul, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα έτερο τουρκικό ΜΜΕ ανάφερε για το εν λόγω σύστημα τα εξής:

Το τουρκικό σύστημα αεράμυνας  GOKDENIZ
"Το σύστημα αεράμυνας GOKDENIZ Close-In, που αναπτύχθηκε από την ASELSAN για να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος εγγύς αεράμυνας της Διοίκησης Ναυτικού στο πλαίσιο του έργου που εκτελέστηκε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), απέδειξε τις δυνατότητές του με δοκιμαστικές βολής που πραγματοποιήθηκαν σε ένα σκάφος.

Στο τελευταίο βήμα των δοκιμών, ο στόχος της επίθεσης υψηλής ταχύτητας που πλησίαζε πάνω από τη θάλασσα καταστράφηκε επιτυχώς από το GOKDENIZ CIWS.

«Ένα δώρο  από την αμυντική μας βιομηχανία! Το σύστημα εγγύς αεράμυνας GOKDENIZ, που αναπτύχθηκε για το Πολεμικό μας Ναυτικό, κατέστρεψε με επιτυχία τον στόχο υψηλής ταχύτητας στον τελευταίο του έλεγχο πυρός από πλοίο. Το GOKDENIZ θα είναι έτοιμο για υπηρεσία στη φρεγάτα ISTANBUL φέτος», σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir.
 
Το GOKDENIZ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σύστημα εγγύς αεράμυνας ως το τελευταίο στρώμα στην άμυνα των  των πλοίων έναντι των αεροπορικών απειλών. Αυτά τα συστήματα, τα οποία ορίζονται ως «Σύστημα όπλων κοντά (CIWS)» στα αγγλικά, επιτρέπουν στα πλοία να αμυνθούν έναντι ενός ευρέος φάσματος απειλών, όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Εκτός από το πυροβόλο όπλο των 35 mm στο σύστημα GOKDENIZ, υπάρχουν, ραντάρ αναζήτησης, ραντάρ παρακολούθησης και αισθητήρες Η/Υ.

Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα είναι σε θέση να εκτελεί όλες τις λειτουργίες της ανίχνευσης στόχου, της ιεράρχησης απειλών, της αυτόματης παρακολούθησης και της καταστροφής της εμπλεκόμενης απειλής.

Η MKE (Turkish Mechanical and Chemical Industry Corporation) παράγει διπλό όπλο 35 mm για το GOKDENIZ, το οποίο έχει ρυθμό βολής 1.100 βλήματα ανά λεπτό. Χάρη στα πυρομαχικά σωματιδίων συμπαραγωγής ASELSAN και MKE που ονομάζονται ATOM, μπορεί να επιτευχθεί υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια στις τρέχουσες αεροπορικές απειλές.

Μια άλλη σημαντική δυνατότητα του GOKDENIZ είναι ο Αυτόματος Μηχανισμός Τροφοδοσίας Πυρομαχικών

Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, δύο ή περισσότεροι τύποι πυρομαχικών μπορούν να φορτωθούν ταυτόχρονα στο σύστημα και ο επιθυμητός τύπος πυρομαχικών μπορεί να επιλεγεί και να χρησιμοποιηθεί από τον χειριστή.

 
Το σύστημα GOKDENIZ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά επιφανειακών και χερσαίων στόχων καθώς και εναέριων απειλών, μπορεί να εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντά του για διαφορετικούς σκοπούς χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό

Όλα τα βασικά επιμέρους στοιχεία, όπως πυροβόλα 35 mm, πυρομαχικά, ραντάρ, αισθητήρες E/O, συστήματα ελέγχου κίνησης, υπολογιστές αποστολής που χρησιμοποιούνται στο GOKDENIZ έχουν αναπτυχθεί και παραχθεί εγχώρια από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Αρκετές χώρες στον κόσμο δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν και να παράγουν το δικό τους σύστημα εγγύς αεράμυνας.

Για το λόγο αυτό, μεγάλο ενδιαφέρον για το GOKDENIZ δε δείχνουν μόνο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα ναυτικά άλλων φίλων και συμμάχων χωρών.

Το σύστημα έχει ήδη εξαχθεί σε ορισμένες χώρες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα προστασίας για τα πλοία επιφανείας τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα  "ντύσουν" τη φρεγάτα  Istanbul με το GOKDENIZ, το οποίο είναι ένα τουρκικής παραγωγής αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας.

Οι Τούρκοι ανησυχούν από την ολοένα αυξανόμενη αεροπορική υπεροπλία της χώρας μας στο Αιγαίο, αφού με την προσθήκη των γαλλικών RAFALE και την ενσωμάτωση των αναβαθμισμένων F-16 VIPER, η χώρα μας κυριαρχεί.

Η "ψαλίδα" στον αέρα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με την προσθήκη  μιας έως δύο μοιρών F-35 στο μέλλον από τη χώρα μας.