Ζωηρό το ενδιαφέρον του ΓΕΣ για τα Bradley από τις ΗΠΑ



Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει ως περισσότερο επιτακτική ανάγκη από ποτέ την αντικατάσταση των ακατάλληλων πλέον – όσο και υπέργηρων Μ1113, τα γνωστά κι ως «παπάκια» με νεότερα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ).


Του Χρήστου Μαζανίτη

Με το θέμα των υπέργηρων Μ1113 του Ελληνικού Στρατού έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο enikos.gr, αναδεικνύοντας την αδήριτη ανάγκη αντικατάστασής τους. Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους και μαζί με τα ρωσικής προέλευσης BMP-1 πρέπει… χθες να αντικατασταθούν.

Η έλευση των πρώτων Μ1117 σίγουρα θα κλείσει πολλά κενά στην επιχειρησιακή αρτιότητα του Στρατού Ξηράς, αποτελώντας μία αξιόπιστη λύση και για την ασφάλεια των πληρωμάτων.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο επί του πεδίου των ΤΟΜΑ, εξ ου και η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Βεβαίως και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού μελετώνται διάφορες προτάσεις. Ακόμη και αυτές των μεταχειρισμένων γερμανικών Marder 1A3 αποτελούν λύση και δεν αφήνονται στην τύχη τους. Όμως, το ζητούμενο είναι η διάδοχη κατάσταση να προσφέρει ανακούφιση στα προβλήματα κι όχι να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους.

Κι αυτό γιατί μπορεί τα Μ1113 να είναι πλέον ακατάλληλα για επιχειρήσεις στο σύγχρονο πεδίο (με ελλιπή θωράκιση και ασθενικές επιδόσεις), όμως έχουν κι ένα πλεονέκτημα… την ομοιοτυπία. Συνεπώς την δημιουργία οικονομιών κλίμακος και το σχετικά χαμηλό κόστος συντήρησης.

Έτσι, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Επιτελείς είναι μήπως η σπουδή αντικατάστασης τους φέρουν λόγω πολυτυπίας προβλήματα που μέχρι πρότινος δεν υφίσταντο. Είναι μία σκέψη, ένας προβληματισμός, που έρχεται να προστεθεί στον σχεδιασμό για το ΤΟΜΑ του «αύριο».

Κι αυτό διότι μπορεί να υπάρξουν άμεσες λύσεις με την προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών όμως ταυτόχρονα μελετάται και η προμήθεια – με συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας – των νέων ΤΟΜΑ που θα αντικαταστήσουν τα πάνω από 2000 Μ1113, που αυτή τη στιγμή διαθέτει ο Στρατός και τα περίπου 150 ΒΜΡ-1.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, κλιμάκιο του ΓΕΣ, σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ, μετέβη στις ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων έχει «μαρκάρει» πάνω από 100 Bradley Μ2Α2, από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στόχος απόκτησης 350 Bradley έναντι συμβολικού τιμήματος παραμένει, όμως αναμένεται το «πράσινο φως» από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, δεδομένου ότι η πολιτική βούληση υπάρχει.

Η προμήθεια των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2 θα προσδώσει επιτέλους την πολυπόθητη ταχύτητα σε επιθετικές επιχειρήσεις του Στρατού, προκειμένου να υποστηρίζονται οι επιλαρχίες των πανίσχυρων Leo2HEL. Πρόκειται για ένα όχημα που αναπτύχθηκε βάσει της εμπειρίας που είχε αποκομίσει ο Στρατός των ΗΠΑ από τις επιχειρήσεις στον Κόλπο το 1993. Βεβαίως και δεν είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην κατηγορία, αλλά είναι έτη φωτός ικανότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα για το προσωπικό από τα 40 και πλέον ετών Μ113 ενώ είναι σίγουρα ανώτερα των τουρκικών ΤΟΜΑ.

Τα Bradley M2A2 έχουν βάρος περίπου 27 τόνους, κινούνται από 3 άτομα πλήρωμα (διοικητής, πολυβολητής και οδηγός) και μεταφέρουν 6 στρατιώτες ενώ η έκδοση M2A2 ODS δύναται να μεταφέρει 7. Κινείται από έναν κινητήρα diesel, που αποδίδει 600 ίππους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 56 χλμ στον δρόμο και 40 χλμ εκτός δρόμου ενώ έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων. Τέλος, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 7,2 χλμ στο νερό.