F-16: Γιατί η Τουρκία φοβάται τα ελληνικά Viper



Οι Τούρκοι έχουν αποβληθεί από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35, οπότε έχουν μείνει χωρίς μαχητικά νέας γενιάς.

F-16: Γιατί η Τουρκία φοβάται τα ελληνικά Viper που θα είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Η Lockheed Martin αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδια της για τα F-16 Viper στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης το 2012.

Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν ραντάρ (AESA) AN/APG-83 – το οποίο παρέχει στο Viper δυνατότητες ραντάρ μαχητών πέμπτης γενιάς αξιοποιώντας τα κοινά στοιχεία υλικού και λογισμικού με τα ραντάρ F-22 και F-35 AESA.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν, γράφει το 19fortyfive.com, άρχισε ήδη να εφαρμόζει αυτές τις αναβαθμίσεις στον στόλο της με 144 μοντέλα F-16 να γίνονται Viper έως το 2023.

Το 2017 η Ελλάδα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αναβάθμιση του οπλοστασίου της 84 F-16C/D Block 52+ και Block 52+ Advanced (Block 52M) στην τελευταία παραλλαγή V (Block 70/72).

H Toυρκία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ελληνικά Viper, τα οποία αναλυτές χαρακτηρίζουν ως το βασικό πρόβλημα της Άγκυρας, λόγω του μεγάλου αριθμού και των δυνατοτήτων τους.

Τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας, μπορούν να εντοπίσουν έως και 20 στόχους ταυτόχρονα.

Μάλιστα οι Τούρκοι στέκονται στις δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά F-16 για χτυπήματα ακόμα και ανατολικά της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι έχουν αποβληθεί από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35, οπότε έχουν μείνει χωρίς μαχητικά νέας γενιάς.