Αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο με την απόκτηση των F-35



Ειδική Ανάλυση- Oι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ασφάλεια του Αρχιπελάγους από Σούδα μέχρι Αλεξ/πολη

Είχε τονιστεί από πολλά ΜΜΕ της χώρας μας ότι μέρος της ατζέντας του Πρωθυπουργού θα αφορά την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο με τις συνεχείς υπερπτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε νησιά μας κατοικημένα και ακατοίκητα, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν. 

Ιδίως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύεται από την Τουρκία η πρόκληση προβλημάτων στη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας. 

Ωστόσο η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη, κάτι το οποίο διαφαίνεται όχι μόνο από την επιθετική συμπεριφορά της σε Αιγαίο και ΝΑ μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από την πρόθεσή της να μπλοκάρει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Επίσης η Τουρκία αιτείται από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ την αγορά από τις ΗΠΑ 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 υπαρχόντων μαχητικών του ιδίου τύπου σε Block 70, γνωρίζοντας ότι το κογκρέσο θα προτάξει σθεναρή αντίσταση προς τούτο
 
Διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ, ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού πλέον κανένας στην πραγματικότητα δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ο οποίος μέχρι τις εκλογές του 2023 είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα ήταν πάντα πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πετύχει  από τις ΗΠΑ την στήριξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης όπως ο Europe- Asia interconnector και αυτού της διασφάλισης της χώρας ως ενεργειακού κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου Μ. Ανατολής -ΕΕ μέσω της  Ρεβυθούσας και Αλεξ/πολης, αλλά και της αναβίωσης της στήριξης του East-Med από τις ΗΠΑ
 
Για τα δύο πρώτα εκτίμησή μας είναι πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα, ενώ για τον East-Med τηρούμε επιφυλάξεις. 

Αναφορικά τέλος με τα οπλικά συστήματα η Ελλάδα θα ζητήσει να γίνει συμπαραγωγός χώρα στα F-35 και παράλληλα η Τουρκία να μην αποκτήσει τα F-16 που ζητάει από τις ΗΠΑ. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι θα πρέπει να θεωρούμε το Αιγαίο ασφαλές, όχι λόγω μεταστροφής των Τούρκων, αλλά λόγω του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της χώρας transit της ενέργειας από Μ. Ανατολή προς ΕΕ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα της πολιτικής της χώρας μας, με την οποία φαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ και πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. 

Συνεπώς η ασφαλής ναυσιπλοϊα στο Αιγαίο είναι προαπαιτούμενο για αυτό, οπότε οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ασφάλεια του Αρχιπελάγους από Σούδα μέχρι Αλεξ/πολη. 
 
Αναφορικά τώρα με την ΝΑ μεσόγειο εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία θα κληθεί να ενταχθεί στο East-Med Forum, πράγμα που δεν πιστεύουμε ότι θα πράξει τελικά η Άγκυρα. 

Οι ΗΠΑ από την άλλη εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό να εντάξουν την Ελλάδα στις χώρες παραγωγής των F-35, δίνοντας ένα σταθερό προβάδισμα αεροπορικής ισχύος της χώρας μας έναντι της Τουρκίας. 

Αυτό ενδεχομένως να έχει ως αντάλλαγμα την πώληση σε μεταγενέστερο χρόνο  και υπό προϋποθέσεις των 40 F-16 στην Τουρκία, ως αποζημίωση της προκαταβολής που είχε καταβάλλει για τα F-35 πριν αποβληθεί από το πρόγραμμά τους λόγω των S-400. 

Όταν λέμε υπό προϋποθέσεις εννοούμε την αποδοχή της Τουρκίας στην ένταξη των 2 σκανδιναβικών  χωρών στο ΝΑΤΟ και την ύφεση στα ελληνοτουρκικά, κάτι που συμφέρει την Άγκυρα λόγω τουριστικής περιόδου. 

Ενδεχομένως το τουρκικό αίτημα για απόκτηση 40 F-16 και εκσυγχρονισμό 80 άλλων να σαλαμοποιηθεί σε 2-3 μικρότερα υποπρογράμματα από τις ΗΠΑ, με "έμμεσο τρόπο" στη λογική του δούναι και λαβείν.