Nέα επικίνδυνη εξέλιξη από τον άξονα του κακού: Συμφωνία-”μαμούθ” Κίνας-Τουρκίας στον οικονομικό τομέαΗ εμβάθυνση της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας δείχνει ξεκάθαρα ότι το Πακιστάν θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επιδίωξη των τζιχαντιστικών φιλοδοξιών του για κατάκτηση και αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θα περιλάμβανε και την Κύπρο.

Μια άλλη αιτία ανησυχίας για την Ελλάδα είναι η εμφάνιση του άξονα Κίνας-Πακιστάν-Τουρκίας για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του για την ανάπτυξη της «ατομικής βόμβας του Χαλιφάτου» για να εκπληρώσει τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του.

Ο άξονας Τουρκία-Πακιστάν-Κίνα αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας και πρέπει να βρισκόμαστε σε συναγερμό!

Η νέα εξέλιξη

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Πεκίνο, ανέφερε πως ”ξεκινήσαμε την περίοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στις εξαγωγές στην Κίνα.”

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Πεκίνο, Abdulkadir Emin Önen δήλωσε ότι έχουν λάβει μέτρα για την ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου προκειμένου να αναζωογονηθεί το εμπορικό δυναμικό μεταξύ Κίνας και Τουρκίας.

Ο Πρέσβης Önen έκανε μια αξιολόγηση στο ΑΑ με την ευκαιρία του ανοίγματος τουρκικού καταστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα σε συνεργασία με τη θυγατρική του PTT PTTeM (PTT e-Store) και την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD (Jing Dong).

Δηλώνοντας ότι η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας με αξία 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί περίπου το 55 τοις εκατό του παγκόσμιου όγκου ηλεκτρονικού εμπορίου, ο Önen τόνισε τη σημασία των τουρκικών εταιρειών να βρίσκονται εδώ με τα προϊόντα τους.

Σημειώνοντας ότι το 2021, την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κίνας, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών παρά την επιδημία, ο Önen είπε: ”Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας στην Ασία και την δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας έφτασε σε ρεκόρ 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Οι εξαγωγές μας στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, έφθασαν τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση 28 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020. Οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Τουρκία είναι το επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2021. Το 70% αυτού, βλέπουμε ότι έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια.”

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανισορροπία στο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Κίνας έναντι της Τουρκίας, ο Önen τόνισε ότι στοχεύουν να καταστήσουν το διμερές εμπόριο πιο βιώσιμο και ισορροπημένο, συμπεριλαμβάνοντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στις εξαγωγές. Ο Önen πρόσθεσε επίσης ότι στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν και να αυξήσουν τις άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία.

Ο Önen δήλωσε ότι εργάζονται για να αυξήσουν και να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγές, γι’ αυτό επικεντρώθηκαν αρχικά στην εξαγωγή γεωργικών και τροφίμων και έλαβαν τις άδειες που άνοιξαν το δρόμο για τους Τούρκους εξαγωγείς σε πολλά προϊόντα από κεράσια έως φιστίκια, από την υδατοκαλλιέργεια έως γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και πουλερικά και, ως εκ τούτου, οι εξαγωγές στο προαναφερθέν είδος ανήλθαν σε 360 εκατ. $.

Ο Önen επεσήμανε ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα αποτελούν περίπου το 75 τοις εκατό των συνολικών χρηστών του Διαδικτύου, ότι περίπου 730 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω του Διαδικτύου και διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος στην Τουρκία του JD.com, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, ο Önen είπε: ”Ξεκινήσαμε να παραδίδουμε τα εμπορικά σήματα και τα προϊόντα της Τουρκίας σε Κινέζους χρήστες σε αυτό το κατάστημα, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από τις 26 Απριλίου. Πιστεύω ότι το άνοιγμα αυτής της αγοράς θα έχει πολύ θετική επίδραση στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τους εξαγωγείς μας.”