Άντριου Πόππας: O ομογενής στρατηγός που διοικεί το μεγαλύτερο σώμα του αμερικανικού στρατού



Σε ελληνικά χέρια πέρασε η διοίκηση του πολυπληθέστερου σώματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς ανακοινώθηκε ο διορισμός του Ελληνοαμερικανού Αντιστράτηγου Ανδρέα Πόππα (Andrew P. Poppas) ως επικεφαλής του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM).

Η αμερικανική Γερουσία που ενέκρινε τον διορισμό του ομογενή στρατιωτικού, έδωσε το "πράσινο φως" για την προαγωγή του στον βαθμό του Στρατηγού.

Ο Άντριου Πόππας, ο οποίος είναι πλέον ο πιο υψηλόβαθμος ομογενής στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, θα έχει υπό την ηγεσία του περισσότερους από 800.000 ενεργούς και έφεδρους στρατιώτες, όπως επίσης και άνδρες της Προεδρικής Φρουράς.

Το Σώμα του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM) είναι το πολυπληθέστερο στον αμερικανικό στρατό και περιλαμβάνει στρατιώτες σε μαχητική και εκστρατευτική ετοιμότητα, έχοντας τον συντονισμό των χερσαίων επιχειρήσεων.

Τον Ανδρέα Πόππα συνεχάρη το "Ιδρυμα ΟΧΙ της Ουάσιγκτον" (Washington Oxi Day Foundation), όπως επίσης και άλλους φορείς της ελληνοαμερικανικής ομογένειας. Μάλιστα, ο Άντριου Πόππας ήταν εκ των παρουσιαστών της πρόσφατης εκδήλωσης των βραβείων του Ιδρύματος ΟΧΙ, καταδεικνύοντας τους δεσμούς που διατηρεί με την Ελλάδα. Τόπος καταγωγής του είναι η Πάτρα.

Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην ιταλική πολεμική μηχανή του Μουσολίνι, το 1940–’41.

Κατά το παρελθόν, διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διετέλεσε διοικητής της περίφημης 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και έδρασε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Πηγή:  thetoc.gr