Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για τους S-300



Το ΝΑΤΟ καλύπτει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Σλοβακίας με αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Την περασμένη Τρίτη, 26 Απριλίου, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ramstein (Ραμστάιν) της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν οι 40 υπουργοί άμυνας που διατηρούν φιλικούς και συμμαχικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ εντός κι εκτός ΝΑΤΟ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Αμερικανού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Στόχος ήταν η κινητοποίηση όλων των χωρών στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ώστε να ανακόψει την ρωσική επιθετικότητα με την εισβολή στο έδαφός της.

Εκεί ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι «δύο» ήταν από τους λίγους που δέχθηκαν συμμαχικές «πιέσεις» για την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού, πέραν των 2 φορτωμένων C-130, προς την Ουκρανία. Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά συστήματα ρωσικής προέλευσης, τα οποία μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση, κάτι που είχε υπογραμμίσει στον υπογράφων και ο εκπρόσωπος τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σερχίι Νικιφόροφ σε αποκλειστικές του δηλώσεις.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μπει στην διαδικασία της αποστολής στρατιωτικού υλικού χωρίς να υπάρχουν άμεσα συστήματα αντικατάστασής τους. Και δη συστημάτων αεράμυνας, δεδομένου ότι ήδη η χώρα έχει αποστείλει μία πυροβολαρχία Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Στις όποιες πιέσεις ασκούνται αντιπαραβάλλεται το παράδειγμα της Σλοβακίας, το οποίο όμως δεν καλύπτει επ’ ουδενί τις ελληνικές ανάγκες.

Η Ολλανδο-γερμανική αποστολή των Patriot στην Σλοβακία, που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Sliac ως αντικατάσταση στους S-300 που έστειλε στην Ουκρανία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συνταγή που θα μπορούσε να αποδεχθεί η Ελλάδα. Κι αυτό – κυρίως – διότι στην Ελλάδα η αντιαεροπορική ομπρέλα λειτουργεί αποκλειστικά από στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ο «δανεισμός» συστημάτων δεν δημιουργεί τις ευέλικτες προϋποθέσεις λειτουργίας της αμυντικής διάταξης της χώρας.

Η όποια αντικατάσταση οπλικών συστημάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από ταυτόχρονη αντικατάσταση όμοιου ή υπέρτερου οπλικού συστήματος, που αν δεν ενισχύει τουλάχιστον θα διατηρεί στα ίδια επίπεδα την αμυντική ομπρέλα της χώρας.

Και προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λύσεις για αντικατάσταση συστημάτων, δεν έχει υπάρξει μία ρητή αναφορά με χρονοδιαγράμματα, ταυτόχρονα όμως και με μία ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία από όλους. Είτε πρόκειται για τους συμμάχους εντός κι εκτός ΝΑΤΟ, είτε ακόμη και από την Ουκρανία, την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει αποδεδειγμένα. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά διατείνεται πώς «ότι είχε να στείλει το έστειλε».