Ουκρανία: Το πιο επικίνδυνο άρμα μάχης της Ρωσίας, το T-90M, υπέστη την πρώτη του απώλεια



Μετά από αναφορές ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία τα πρώτα ρωσικά άρματα μάχης T-90M, την 4η Μαΐου εμφανίστηκε η πρώτη εικόνα που δείχνει τουλάχιστον ένα από αυτά τα άρματα μάχης εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο, σε μη λειτουργική κατάσταση μετά από συμπλοκή σε μάχη στην Ουκρανία. Το T-90M θεωρείται ως το πιο ικανό και πλήρως επιχειρησιακό άρμα μάχης στο ρωσικό οπλοστάσιο, με δυνατότητες που είναι πάνω από μια δεκαετία μπροστά από τις τεθωρακισμένες πλατφόρμες που αναπτύχθηκαν νωρίτερα στην Ουκρανία όπως τα T-72B3 ή T-90A.

Με μόλις 100 να βρίσκονται σε υπηρεσία, η ανάπτυξη του έχει θεωρηθεί ως μια δήλωση ότι η Ρωσία κλιμακώνει τις πολεμικές προσπάθειες της σε συγκεκριμένους τομείς του πεδίου της μάχης. Το άρμα μάχης άρχισε να εντάσσεται στον ρωσικό Στρατό μόλις στις αρχές του 2020 και καθώς η απώλεια του έχει μεταδοθεί μαζικά από τις Δυτικές πηγές ως μια ένδειξη ότι η σχεδίαση του είναι αναποτελεσματική, παραμένει ασαφές αν έχουν καταστραφεί περισσότερα του ενός άρματος και υπό ποιες συνθήκες.

Το T-90M θεωρείται πολύτιμο για την μεγάλη ικανότητα επιβίωσης του σε σχέση με τις παλιότερες σχεδιάσεις ρωσικών αρμάτων μάχης και επωφελείται από νέες εκδόσεις εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA) Relikt και το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) Afganit, ισχυρότερο κινητήρα, επιπρόσθετη προστασία για απομόνωση των αποθηκευμένων βλημάτων στο εσωτερικό του και πολύ πιο σύγχρονη βασική θωράκιση. Οι εικόνες δεν παρέχουν ισχυρές ενδείξεις αν το πλήρωμα του άρματος επιβίωσε, αλλά με το άρμα να εμφανίζεται σχετικά ακέραιο (σε σχέση με τα T-72 και T-80) παραμένει μια σημαντική πιθανότητα.

Σύμφωνα με πηγές ο ρωσικός Στρατός σκοπεύει να αναπτύξει τελικά 600 άρματα μάχης T-90M, αναβαθμίζοντας 400 παλιά T-90A στο συγκεκριμένο πρότυπο καθώς και να κατασκευάσει ακόμη 200. Η απόδοση των αρμάτων T-90M στην Ουκρανία, και αυτή των παλαιότερων αρμάτων όπως το T-72B3, θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει αυτά τα σχέδια.

Μπορεί είτε να επιταχύνει τον ρυθμό απόκτησης των T-90M ή να περικόψει τις προγραμματιζόμενες ποσότητες υπέρ των λιγότερων αρμάτων στον ρωσικό Στρατό ή των περισσότερων αρμάτων T-14. Ενώ το T-90M είναι ένας απόγονος του T-64, που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αν και εξαιρετικά εξελιγμένο και βελτιωμένο, το T-14 – αν και πολύ πιο ακριβό άρμα μάχης από το T-90, δεν βασίζεται πάνω σε κανένα από τα παλιότερης παραγωγής άρματα και αντιπροσωπεύει ένα τελείως νέο σχέδιο.

Απομένει να φανεί αν το T-90M αποδειχθεί επιτυχημένο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα καθώς οι συνθήκες της μοναδικής επιβεβαιωμένης απώλειας εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες.


Πηγή: militarywatchmagazine.com