Νέο τουρκικό αφήγημα για την άσκηση ”Tiger Meet”: ”Αποχωρήσαμε γιατί η Ελλάδα επέκτεινε τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο στα 10 μίλια”



Οπως είχε γίνει γνωστό στις 27 Απριλίου 2022, μετά το πρωτοφανώς προκλητικό κρεσέντο παραβιάσεων και υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, η Ελλάδα είχε αποφασίσει να ανακαλέσει την πρόσκληση συμμετοχής της Τουρκίας στη άσκηση.

Tι αναφέραμε τότε: «… Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό Πεντάγωνο υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα “Τίγρεις”…».

Τρεις ημέρες μετά, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «αποχωρεί από την άσκηση» γιατί η Ελλάδα… προκαλεί!

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ χθες, όπως πχ η turkiyegazetesi.com.tr, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε «να μην συμμετάσχει στην άσκηση, επειδή η Ελλάδα χειραγωγεί την άσκηση Tiger Meet σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα».

Το Directus.gr παρουσιάζει το σημερινό τουρκικό αφήγημα! – Τι αναφέρουν τα γειτονικά ΜΜΕ:

”Εκμεταλλευόμενη την άσκηση του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί, η Ελλάδα επέκτεινε τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο στα 10 μίλια και περιέλαβε στην άσκηση και νησιά τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν στρατό. Η Τουρκία αποχώρησε από την άσκηση.Η Τουρκία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μπήκε στη διαδικασία εξομάλυνσης με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, από την άλλη, βγήκε από αυτή την εξίσωση. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αθήνα. Οι Έλληνες θέλουν επίσης να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.

Αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα προσδιόρισε τον εναέριο χώρο στα 10 μίλια, ενώ συμπεριέλαβε και τα νησιά που τέθηκαν σε «μη στρατιωτικό» καθεστώς από την Συνθήκη της Λωζάνης. Αντιλαμβανόμενη την κατάσταση στα έγγραφα της άσκησης που έστειλε η Ελλάδα, η Τουρκία αποχώρησε από την άσκηση και η απόφαση διαβιβάστηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου.”

Και συνεχίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος:

”Οι πηγές μου τόνισαν ότι η Τουρκία προειδοποίησε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, για την «ελληνική κακοήθεια» και τόνισαν ότι ο κύριος λόγος πίσω από τη στάση της Αθήνας ήταν η διαδικασία εξομάλυνσης στην περιοχή της και η ενίσχυσή της με τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πριν από κάθε άσκηση, η χώρα υποδοχής διενεργεί τεχνική μελέτη για την εκτέλεση της άσκησης και τη στέλνει στους συμμετέχοντες. Στο έγγραφο που ήρθε φέτος στην Τουρκία, έγινε κατανοητό ότι στην περιοχή ασκήσεων περιλαμβάνονταν και 23 νησιά, τα οποία είχαν τεθεί σε μη στρατιωτικό καθεστώς βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καθορίσει περιοχή ασκήσεων αυξάνοντας τον εναέριο χώρο της από 6 μίλια σε 10 μίλια.

Στη συνέχεια, οι αντιρρήσεις της Τουρκίας αναφέρθηκαν στους Έλληνες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο, η Ελλάδα επέμεινε στο πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει. Στη συνέχεια, σε επιστολή που εστάλη στις 22 Απριλίου, αναφέρθηκε ότι αεροσκάφη της TAF δεν θα συμμετείχαν στην άσκηση. Η Τουρκία, στο υπόμνημα που αποχώρησε, τόνισε ότι η Ελλάδα προκάλεσε προβλήματα μεταξύ των συμμάχων με τις επεκτατικές της πολιτικές,” αναφέρουν οι Τούρκοι.