Toυρκία: Τράβαγαν τα μαλλιά τους οι Τούρκοι Στρατηγοί με αυτό που έκανε ο Ερντογάν – Ο φόβος της Ελλάδας



Και που να πουν τον πόνο τους οι Τούρκοι στρατηγοί αφού παραμονεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν ως γκιουλενιστές και να καταλήξουν στην φυλακή.

Toυρκία: Τράβαγαν τα μαλλιά τους οι Τούρκοι Στρατηγοί με αυτό που έκανε ο Ερντογάν, να ασκήσει βέτο στην ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Το κατά πόσο η Τουρκία είναι ικανή (σ.σ. και θα είναι στο μέλλον) να αντιμετωπίσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι που απασχολεί τους Τούρκους στρατηγούς.

Η Τουρκία μένει πίσω στον αέρα και την θάλασσα με τις τελευταίες προσθήκες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Mε 120 ελληνικά F-16 Viper, με 40 (σ.σ. τόσο θα φτάσουν) ελληνικά Rafale και 20 F-35, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε λίγα χρόνια δεν θα έχει αντίπαλο στην περιοχή (σ.σ. εξαιρείται το Ισραήλ).

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι Τούρκοι στρατηγοί άσχετα τι βγαίνει προς τα έξω για επικοινωνιακούς λόγους. Ξέρουν ότι με drone μόνο πόλεμο δεν… κέρδισε κανείς.

Η Τουρκία χρειάζεται άμεσα νέα μαχητικά για να αντικαταστήσει τον γερασμένο τουρκικό στόλο των F-16 ενώ η κατάσταση έχει γίνει πιεστική εξαιτίας και της αποβολής της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 αμερικανικών F-35.

Οι ελπίδες του τουρκικού Πενταγώνου βασίζονταν στην αγορά 40 αμερικανικών F-16 Viper καθώς και την αναβάθμιση άλλων 80 τουρκικών F-16 σε επίπεδο Viper.

H συγκεκριμένη κίνηση θα έδινε στην Τουρκία την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική ως προς την Ελλάδα, μέχρι να φτιάξει το δικό της εθνικό μαχητικό, το οποίο υπολογίζεται να είναι μάχιμο προς το 2030.

Μάλιστα η Τουρκία έκανε και αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και γνωμοδότησε προς το Κογκρέσο ότι η αγορά των 40 F-16 Viper από την Τουρκία θα είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών.

Λίγες μέρες μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μία κίνηση που οι ΗΠΑ θεωρούν απαραίτητη για την ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας έναντι της Τουρκίας.

Μετά το βέτο Ερντογάν, πλήθυναν οι φωνές στις ΗΠΑ και ειδικά στο αμερικανικό Κογκρέσο, που αναφέρουν πως η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα αμερικανικά F-16 Viper, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα πάρει κάποια στιγμή τα αμερικανικά F-16 Viper, όμως αυτό δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σε αρκετό χρονικό διάστημα από τώρα. Οι ΗΠΑ δεν θα αρνηθούν την πώληση των αμερικωνικών μαχητικών, όμως η διαδικασία θα… κολλήσει στην αμερικανική γραφειοκρατία και το Κογκρέσο.

Ο Ερντογάν έσπρωξε κάποια… χρόνια μακριά τα Viper από την Τουρκία, γι αυτό και… τραβάνε τα μαλλιά τους στο τουρκικό Πεντάγωνο. Και που να πουν τον πόνο τους οι Τούρκοι στρατηγοί αφού παραμονεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν ως γκιουλενιστές και να καταλήξουν στην φυλακή.