Εμιράτα όπως Ελλάδα; Τι είναι το VL MICA NG για τις κορβέτες Gowind (Εικόνες)



Οι νέες κορβέτες Gowind των ΗΑΕ προτάθηκαν και στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Οι νέες κορβέτες Gowind του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα είναι εξοπλισμένες με το οπλικό σύστημα VL Mica NG της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA. Το VL Mica NG θα αντικαταστήσει το ESSM, το οποίο αποτελούσε αρχικά μέρος του εξοπλισμού των πολεμικών πλοίων. Η γαλλική ναυπηγική Naval Group καθέλκυσε την δεύτερη κορβέτα, με ονομασία Al Emarat, στις 13 Μαΐου του 2022.

Η αντικατάσταση αυτή προκάλεσε ενδιαφέρον και στην ελληνική μεριά, αφού πρόσφατα έγινε πρόταση από την γαλλική ναυπηγική για το ελληνικό ΠΝ. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την κλάση φρεγατών Gowind και πιο συγκεκριμένα την κορβέτα πολλαπλών αποστολών Gowind 2500, η οποία είναι σχεδιασμένη για παρακολούθηση, μάχη κάτω και πάνω από την επιφάνεια του νερού και προστασία και συνοδεία ναυτικών αποστολών.

Γιατί Αντικαταστήθηκε ο Πύραυλος ESSM Block 2 με το VL Mica NG;
Όταν το πρώτο πλοίο της κλάσης, το Bani YAS, καθιδρύθηκε από την Naval Group τον Δεκέμβριο του 2021, τα ΗΑΕ επέλεξαν τον πύραυλο VL Mica NG μετά την απόρριψη των ΗΠΑ για εξαγωγή του πυραύλου ESSM Block 2. Σύμφωνα με τη Naval News (η οποία δημοσίευσε και την παραπάνω πληροφορία), η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της έγκρισης κατασκευής κινεζικής ναυτικής βάσης στα ΗΑΕ. Οι Αμερικάνοι φάνηκαν πρόθυμοι να εξάγουν την Block 1 έκδοση, ωστόσο τα ΗΑΕ επιθυμούσαν την απόκτηση της έκδοσης Block 2. Μετά την αμερικανική απόρριψη, τα ΗΑΕ επέλεξαν εν τέλει το γαλλικό οπλικό σύστημα VL Mica NG.

Τι Είναι Όμως το VL Mica NG;
Τα ΗΑΕ ακολουθούν την πορεία της Αιγύπτου, η οποία επέλεξε εξ αρχής τον πύραυλο VL Mica NG για τις Gowind κορβέτες της. Το οπλικό σύστημα VL Mica NG αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια του Euronaval 2020.

Ουσιαστικά, ο πύραυλος VL Mica NG αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του αρχικού VL Mica πυραύλου. Οι σημαντικότερες διαφορές της νέας έκδοσης είναι οι εξής:

Επέκταση του κινητήρα (αυξήθηκε το μέγιστο βεληνεκές αναχαίτισης στα 40 χιλιόμετρα, παρόμοιο με αυτό του ESSM πυραύλου της αμερικανικής Raytheon)
Εισαγωγή νεότερων τεχνολογιών, όπως νέο κινητήρα διπλού παλμού (pulse), ανιχνευτή (seeker) AESA RF και ανιχνευτή FPA IIR

Ο πύραυλος Mica NG θα είναι διαθέσιμος για σειριακή παραγωγή από το 2026. Μέχρι τότε, οι κορβέτες Gowind των ΗΑΕ θα εξοπλιστούν με τους πυραύλους επιφάνειας-αέρος VL Mica. Οι διαστάσεις του νέου Mica NG παρέμειναν ίδιες, έτσι ώστε να είναι τα όπλα συμβατά με τους υπάρχοντες εκτοξευτές VL Mica. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί ζεύξης δεδομένων πυραύλου είναι συμβατοί με την αυξανόμενη κινηματική απόδοση των πυραύλων, επιτρέποντας την δυνατότητα αναβάθμισης των τωρινών VL Mica συστημάτων απλά μέσω ενημερώσεων λογισμικού. 

Ο Πύραυλος VL Mica

Ο VL Mica είναι ένας γαλλικής ανάπτυξης πύραυλος αέρος-αέρος και επιφάνειας-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Το όπλο ξεκίνησε να υπηρετεί το 1996, ενώ κατασκευάζεται αποκλειστικά από την γαλλική εταιρεία MBDA France. Το VL (Vertical Launched) αναφέρεται στην κάθετη εκτόξευση του πυραύλου, δηλαδή την έκδοση επιφάνειας του όπλου.

Ο VL Mica έχει επιχειρησιακό βεληνεκές άνω των 10 χιλιομέτρων, ενώ επιτυγχάνει ταχύτητες άνω των 3 μαχ. Το μέγιστο υψόμετρο ξεπερνάει τα 9 χιλιόμετρα. Ο VL Mica έχει έκδοση εδάφους και ναυτική έκδοση.