Το μεγάλο «παζάρι» της Τουρκίας: Οι 10 όροι που θέτει για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟΛίστα με 10 όρους που θέτει στη Σουηδία και τη Φινλανδία για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ διακινεί η Τουρκία, προβάλλοντας απίστευτα αιτήματα

Η Τουρκία παρουσίασε στη Φινλανδία και τη Σουηδία μια λίστα με δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν ώστε να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το δίκτυο Yeni Safak.

Το περιεχόμενό της λίστας αντιστοιχεί σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας που εναντιώνεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία με την αιτιολογία οτι φιλοξενούν στα εδάφη τους μέλη κουρδικών ομάδων, όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.

Η λίστα των αιτημάτων, εάν επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της, δείχνει ότι οι φόβοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό ζήτημα για την Άγκυρα αναφορικά με την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Επτά στις δέκα απαιτήσεις σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

Ως πρώτη απαίτηση , η Τουρκία φέρεται να ζητά από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να στηρίξουν τη χώρα «στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένου του PKK και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), η οποία είναι ύποπτη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, καθώς και των θυγατρικών τους ομάδων.

Μια άλλη προϋπόθεση στη λίστα της Άγκυρας είναι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «θέσουν τους απαραίτητους νομικούς κανόνες και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η Τουρκία θέλει επίσης οι σουηδικές και οι φινλανδικές Αρχές να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας γραφείων για τα παραρτήματα του PKK. Οι δραστηριότητες της FETO στις δύο χώρες πρέπει να απαγορευτούν και να κλείσουν οι ιστοσελίδες και τα γραφεία Τύπου τους, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η Yeni Safak.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την απέλαση και την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία και την απαγόρευση των διαδηλώσεων υποστήριξής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες με την Τουρκία και να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας εις βάρος της.

Το 2019, ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εισήγαγαν απαγόρευση στο εμπόριο όπλων με την Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία. «Δηλώθηκε επίσης ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις», αναφέρει το τελευταίο στοιχείο της λίστας.

Στο τέλος Μαΐου, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Mαγκνταλένα Άντερσον απάντησε στις κύριες ανησυχίες της Τουρκίας και είπε πως της είναι εύκολο να αποδείξει ότι η Σουηδία δεν στέλνει χρήματα ή όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα προβλήματα ασφάλειας όλων των μελών πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν κάλεσε δημόσια τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους, καθώς απαιτείται συναίνεση από όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ για την προσθήκη ενός νέου μέλους στη συμμαχία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, οι οποίες παρέμειναν εκτός ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποφάσισαν να ενταχθούν στο μπλοκ μετά τη ρωσικής επίθεση στην Ουκρανία. Η Ρωσία επέκρινε το μέτρο, λέγοντας ότι το θεωρεί απειλή για τη δική της ασφάλεια και προανήγγειλε οτι θα απαντήσει αναλόγως.