«Ιστορικό βήμα» για τον γερμανικό στρατό με …100 δις ευρώ



Η γερμανική κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με τη συντηρητική αντιπολίτευση, το βράδυ της Κυριακής, που θα της επιτρέπει τη διάθεση 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού απέναντι στη ρωσική απειλή.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ειδικό ταμείο για στρατιωτικές προμήθειες, το οποίο θα επέτρεπε επίσης στο Βερολίνο να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει κάθε μέλος, το 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του για την άμυνα.
 
Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης συνταγματικές τροποποιήσεις, ολοκληρώθηκε μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνών συνασπισμό και των συντηρητικών με επικεφαλής την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσαν εκπρόσωποι του κόμματος.

Τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να διαθέσει προϋπολογισμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανοπλισμό του γερμανικού στρατού και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του τα επόμενα χρόνια.

Ο Shultz έχει επικριθεί από την εισβολή ότι η υποστήριξή του στο Κίεβο ήταν πολύ δειλή και ότι δεν ελήφθησαν αρκετά συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Το έκτακτο ταμείο θα χρηματοδοτούνταν από πρόσθετο χρέος, επομένως ήταν απαραίτητο να παρακαμφθεί ο νόμος «περιορισμού του χρέους» που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα που περιορίζει τον κρατικό δανεισμό.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση χρειαζόταν τη στήριξη της συντηρητικής αντιπολίτευσης για να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για να περάσει μια συνταγματική τροποποίηση που σχετίζεται με τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Τα 100 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε ειδικό ταμείο εκτός γενικού προϋπολογισμού.

Η αποδέσμευση κεφαλαίων για τον οπλισμό του στρατού είναι μια σημαντική ανατροπή στην πολιτική της Γερμανίας, η οποία έχει μειώσει σημαντικά το μέγεθος του στρατού της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, από περίπου 500.000 στρατιώτες το 1990 σε 200.000 σήμερα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, λιγότερο από το 30 τοις εκατό των γερμανικών πολεμικών πλοίων «λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα», ενώ πολλά μαχητικά αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν.

Όμως η εισβολή στην Ουκρανία ξύπνησε το ενδιαφέρον για τις ένοπλες δυνάμεις της παραβατικής Γερμανίας. Η ειρήνη έχει ξεφύγει από τις φρικαλεότητες της ναζιστικής εποχής.