Δεν απειλούνται μόνο τα νησιά! Δοκιμασία επιχειρησιακής ετοιμότητας η 1 Τεθωρακισμένη τουρκική Ταξιαρχία στην Ανατολική Θράκη



Η Τουρκία ζεσταίνει την πολεμική μηχανή της μετά το Αιγαίο και στον Έβρο προβαίνοντας σε δοκιμασία επιχειρησιακής ετοιμότητας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας σε φραστικό επίπεδο, αλλά και επί του πεδίου, με τις τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου χώρου (ΕΕΧ)  να είναι συνεχείς και την τουρκική προκλητικότητα να χτυπάει "κόκκινο".

Η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει εστιάσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας, την οποία απαιτεί απειλώντας πως εάν αυτό δεν επισυμβεί τότε τίθεται θέμα Εθνικής κυριαρχίας μας σε αυτά.

Παράλληλα ζεσταίνει την πολεμική μηχανή της, έχοντας αποφασίσει αρχικά να στραφεί κατά των Κούρδων της Συρίας του YPG, εναντίον των οποίων σκοπεύει να  πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση και κατόπιν αναλόγως των καταστάσεων  που θα διαμορφωθούν και της αντίδρασης της Δύσης θα δει τι θα κάνει με τη χώρα μας.

Ο τομέας Έβρου
Σε πρόσφατο άρθρο μας  αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι δεν αναμένουμε εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας σε στρατιωτικό επίπεδο στον Έβρο, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, όπου μπορεί να δούμε εκ νέου ενδεχομένως  την απειλή συσσώρευσης μεταναστών, προκειμένου να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος. 

Εξαίρεση αποτελούν οι νησίδες του Έβρου, όπου απαιτείται προσοχή. 

Οι λόγοι που μας οδηγούν στην παραπάνω εκτίμηση είναι:

-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα  για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 
 
-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.

-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό  να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.

-Είχαμε τέλος πρόσφατα  επαναβεβαίωση  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

Ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται ότι φροντίζει να έχει όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανότητες ανοικτές όπως φαίνεται στο παρακάτω twitter, όπου φαίνεται ότι προέβη σε δοκιμασία επιχειρησιακής ετοιμότητας η 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Ανατολική Θράκη

Κρίνοντας από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες βλέπουμε άσκηση τουρκικών αρμάτων, βολές ελευθέρου σκοπευτή, αντιαεροπορικές βολές από ελαφρά όπλα πεζικού και άσκηση διάβασης υδατίνου κωλύματος, φωτογραφίζοντας έτσι επιθετική επιχείρηση σε βάρος μας στον Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ένας στρατιωτικός Σχηματισμός πραγματοποιεί δοκιμασία επιχειρησιακής ετοιμότητας, μιλάμε για "πρόβα τζενεράλε" πριν την ανάληψη  αποστολής διεξαγωγήςστρατιωτικής επιχείρησης.

Κοινώς ο Σχηματισμός "ξετινάζεται " στην κυριολεξία, αφού ελέγχονται τα πάντα σε αυτόν, όπως σχέδια εκτάκτου προσελεύσεως προσωπικού, συναγερμού και ετοιμότητας, φορτώσεως , κινήσεως προς εγγύς χώρο διασποράς, λήψεως αντιμέτρων αντιαεροπορικής προστασίας, εγγύς αμύνης, ΡΒΧΠ προστασίας, ενεργητικών και παθητικών μέτρων αεράμυνας, βολές όλων των όπλων, ΤΑΜΣ (Τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων) αναλόγως αποστολής, κλπ.

Η δύναμη των Τούρκων  στην Ανατολική Θράκη
Ως γνωστόν η 1η Τουρκική Στρατιά  στην Ανατολική Θράκη διαθέτει τρία  Σώματα Στρατού (ΣΣ) , τα οποία είναι:

Το 2ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί  και νοτιότερα,  το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ και 1ΤΘΤ (Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία), το 5ο ΣΣ  με τομέα από Σουφλί και βορειότερα ,το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 1 ΤΑΞΚΔ (Ταξιαρχία Καταδρομών) και εφεδρεία το 3ο ΣΣ το οποίο διαθέτει 1 Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 2 ΤΑΞΚΔ.

Προσμετρώντας μαζί Μ/ΚΤΑΞ και ΤΘΤ διαπιστώνουμε ότι η 1η Στρατιά έχει συνολικά 10 Σχηματισμούς και συνεπώς ισάριθμες Μοίρες Καταδρομών, μία σε κάθε έναν από αυτούς, καθώς και 3 ΤΑΞΚΔ.

Αυτές οι δυνάμεις συνιστούν  συνολική δύναμη 5ΤΑΞΚΔ(+) της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Εδώ θα πρέπει να προσμετρήσουμε το Σύνταγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ)  στη Βιζύη, οπότε συνολικά οι Ταξιαρχίες  ΚΔ των Τούρκων είναι μια συνολική δύναμη 6ΤΑΚΚΔ(+)

Επίσης  στην Α. Θράκη εδρεύουν το 116 Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως (Σ-Χ στο Τσανάκαλε και το 125 Σύνταγμα εκπαιδεύσεως (Σ-Χ) στην Κωνσταντινούπολη. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Διαφαίνεται από τα παραπάνω ότι οι Τούρκοι δεν δείχνουν να πτοούνται στον τομέα του Eβρου, αυξάνοντας  τη μαχητική ισχύ της 1ης Στρατιάς.

Η επίκληση από Τούρκους αξιωματούχους και κυβερνώντες ότι η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας είναι "φούμαρα", αφού όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω που αναλύσαμε μιλάμε για μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη.

 
Πως λοιπόν είναι δυνατόν να απειλούνται  οι τουρκικές δυνάμεις στην Α. Θράκη από τις μικρότερες σε όγκο δυνάμεων ελληνικές;

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι συνεχώς αποστέλλονται Μονάδες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες από Σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς σε Συρία και Ιράκ για απόκτηση πολεμικής εμπειρίας και στη συνέχεια μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα  εναλλάσσονται από άλλες.

Κλείνοντας και έχοντας να κάνουμε με ένα παντελώς απρόβλεπτο Ερντογάν,  ας ανασύρουμε στη μνήμη μας το τουρκικό σχέδιο  επίθεσης στον Έβρο "Βαριοπούλα".

Με αυτό  επιδιωκόταν η διάσπαση της αμυντικής μας τοποθεσίας στο ύψος του Ερυθροπόταμου με τον διαχωρισμό των δυνάμεων μας σε βορείως και νοτίως του υπόψιν ποταμού, γεγονός που είχε ως επακόλουθο αφενός την κύκλωση και  καταστροφή των δυνάμεων μας βορείως αυτού και την πολύ δύσκολη θέση στην οποία θα βρισκόταν οι φίλιες δυνάμεις του νοτίου μετώπου οι οποίες θα αντιμετώπιζαν  ταυτόχρονα επίθεση από δύο κατευθύνσεις, από Ανατολάς προς δυσμάς και από Βορρά προς νότο.

Κλείνουμε υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήδη πραγματοποιεί την  μεγάλη  στρατιωτική άσκηση EFES-2022 στο Αιγαίο, η οποία  στην τελική της φάση περιλαμβάνει αποβατική ενέργεια, "φωτογραφίζοντας" ελληνικό νησί