6.000 Στρατιωτικούς για πυρκαγιές θα διαθέσει το ΓΕΕΘΑ σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου «Ξενοκράτης»



Πριν από μία εβδομάδα, οι πρώτες εικόνες της φωτιάς που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα δεν προμήνυαν σε καμία περίπτωση ότι αυτή η πυρκαγιά θα αναδεικνυόταν στο πρώτο σημαντικό crash test για τον κρατικό μηχανισμό αυτό το καλοκαίρι, μετά το περσινό «κάζο» με τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια. Κι όμως, τα αρκετά μποφόρ έστρεψαν τη φωτιά προς τη μεριά της Βούλας, με αποτέλεσμα να δοθεί η πρώτη γερή μάχη του φετινού καλοκαιριού. Από την κυβέρνηση, πάντως, υπογραμμίζουν ότι το περσινό πάθημα έγινε μάθημα, εξ ου και ο φετινός σχεδιασμός στον άξονα Πολιτικής Προστασίας – Αστυνομίας – Στρατού είναι εξαιρετικά λεπτομερειακός. Δεν απουσιάζει, βεβαίως, κι ένας άλλου είδους συναγερμός, αυτός για τους εμπρησμούς -και μάλιστα ακόμα και με… γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.

Ένοπλες Δυνάμεις

Σε πλήρη επιφυλακή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ως προς τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, πάνω από 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα είναι διαθέσιμα και μάλιστα αρκετά από αυτά σε ετοιμότητα για ανάληψη δράσης εντός εικοσαλέπτου.

Ακόμα, έχουν διατεθεί πάνω από 70 χωματουργικά μηχανήματα σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων», ενώ περίπου 200 χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά οχήματα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές ευθύνης της 1ης Στρατιάς, της ΑΣΔΥΣ και της ΑΣΔΕΝ, είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση εντός ελάχιστων ωρών στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Ενδεικτικός όμως της σημασίας που δίνει το ΓΕΕΘΑ προκειμένου η χώρα να κερδίσει τον άτυπο πόλεμο των δασικών πυρκαγιών είναι ο μεγάλος αριθμός του προσωπικού που έχει ήδη «επιστρατευτεί» σε αυτό το μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 300 άτομα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη, με ετοιμότητα ανάληψης δράσης εντός τεσσάρων ωρών, το μέγιστο. Παράλληλα, σε βάρδιες «σαρώνουν» τις δασικές περιοχές πάνω από 217 πεζές και εποχούμενες περίπολοι πυρασφαλείας, ενώ σε ετοιμότητα δράσης μέσα σε 30 λεπτά είναι επίλεκτα τμήματα που συγκροτούν τις εξειδικευμένες ομάδες πυρόσβεσης και διάσωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες στελεχώνονται από εκπαιδευμένους διασώστες και δύτες με ειδικές λέμβους.

Τέλος και σε περίπτωση που απαιτηθεί η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ξενοκράτης», το ΓΕΕΘΑ θα ρίξει στη μάχη σχεδόν 3.000 άτομα εντός των πρώτων δύο ωρών, ενώ θα ακολουθήσουν επιπλέον 3.000 που θα αναλάβουν δράση -το πολύ- εντός 6ώρου από τη στιγμή που θα δοθεί η σχετική διαταγή.

Οι αριθμοί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δείχνουν την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να κερδηθεί ο άτυπος «πόλεμος» των πυρκαγιών, ακόμα και σε περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας.

ΠΗΓΗ: primenews.press