Belharra: «Οι φρεγάτες θα έχουν εξαρχής αναβαθμισμένα αντίμετρα και ECCM αιχμής



Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Συστήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών ECM κατά εχθρικών πυραύλων στις φρεγάτες (Φ/Γ) του Πολεμικού Ναυτικού», ενώ αναφέρθηκε και στον εξοπλισμό που θα φέρουν οι φρεγάτες Belharra.

Για την αντιμετώπιση αντιπλοϊκών κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β), εφαρμόζονται συνδυαστικές τακτικές στο πεδίο, με προτεραιότητα χρήσης όπλων φυσικής καταστροφής της απειλής (hard-kill, ήτοι Κ/Β επιφάνειας – αέρος, πυροβόλα, αντιβληματικά οπλικά συστήματα, κ.λπ.) και, κατά περίπτωση, συστήματα παρεμβολών (Electronic Counter Measures – ΕCΜ).

Αναφορικά με τα ΕCΜ, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού μονάδων ΠΝ, προβλέπεται η αναβάθμιση δυνατοτήτων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου με την πρόσκτηση συσκευών ΕSΜ και η αντίστοιχη αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ΕCΜ, τα οποία είναι εγκατεστημένα στις Φ/Γ τύπου MEKO και σε αριθμό Φ/Γ τύπου «S». Εντούτοις, το εν λόγω πρόγραμμα φέρει διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, πολλώ δε μάλλον μέσω της παρούσας διαδικασίας.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά αντι-αντίμετρα (Electronic Counter Counter Measures – ΕCCΜ), τα υφιστάμενα radar και συστήματα διευθύνσεως βολής (ΣΔΒ) του συνόλου των μονάδων κρούσης του ΠΝ, διαθέτουν υψηλών δυνατοτήτων ΕCCΜ. Τέλος, οι Φ/Γ τύπου FDΙ (Belharra) θα διαθέτουν εξαρχής αναβαθμισμένες δυνατότητες αναχαίτισης εχθρικών Κ/Β, ενώ τα ενσωματωμένα ΕCCΜ θα αποτελούν αιχμή της τεχνολογίας, όμως περαιτέρω πληροφορίες εμπίπτουν σε διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και δεν δύνανται να αποδεσμευτούν.