Σχετικά με τις επιχειρήσεις της ρωσικής Αεροπορίας στην Ουκρανία



Αναδημοσίευση από το Antiwar

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, 10-15 φορές μεγαλύτερης της Ουκρανικής, για πάνω από 3 μήνες τώρα παραμένει μεν το (εξ αποστάσεως) ιπτάμενο προβολικό, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας πάνω από την Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν ελέγχει τους ουρανούς της Ουκρανίας, και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πολεμούν, να δέχονται ενισχύσεις ακόμη και στο Ντόνμπας. Οι προμήθειες των Ουκρανών παρενοχλούνται μόνο με ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Οι Ρώσοι έχουν καθιερώσει βέβαια κατά τόπους αεροπορική υπεροχή ή και κυριαρχία σε τμήματα του Ντονμπάς. Αλλά αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα της χώρας. Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παραμένει πάνω από 3 μήνες τώρα ουσιαστικά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα ρωσικά αεροπλάνα.

Προ ημερών η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι έχει καταγράψει πάνω από 3000 αεροπορικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, από αεροσκάφη εντός & εκτός ουκρανικού εναέριου χώρου, πρακτικά συμπεριλαμβάνονται οι αποστολές της στρατηγικής αεροπορίας με πυραύλους κρουζ.

Eπειδή όμως ο κίνδυνος ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων είναι τόσο περιορισμένος, οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν σχεδόν ανενόχλητα ακόμη και τα τρένα τους. Οι δρόμοι χρησιμοποιούνται από τα φορτηγά για την ροή του ανεφοδιασμού.

Έτσι, οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πολεμούν όντως όπως ακριβώς στο δεύτερο μισό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντας χρήση της πανίσχυρης ισχύς πυρός τους με το Όπλο του Πυροβολικού, κυρίως.

Δεν υπάρχει κάτι το υποτιμητικό σε όλο αυτό, απλά έχουμε μάθει να συγκρίνουμε με το Νο 1 παγκοσμίως. Κατά πάσα πιθανότητα μετά από όλα αυτά, υπάρχει απίστευτα πολύς κενός χώρος μέχρι το Νο2 παγκοσμίως – την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Και επειδή όλα αυτά είναι περίπλοκα, σε απλά ελληνικά, οι Γάλλοι υπεύθυνοι του τομέα ασφάλειας, στην πρόσφατη έκθεσή τους προς τις αρχές της χώρας, ανέφεραν ότι ο πόλεμος είναι τέτοιας έντασης, που η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα είχε χάσει 150 Rafale μέσα σε 1 με 2 βδομάδες.