”Αυτοκτονία” από ΗΠΑ: Δεν έβαλαν βαλλιστικούς πυραύλους στη Χαβάη – Η Κίνα παραμονεύει και ετοιμάζει νέα πρόκληση στον Ειρηνικό!



Παρόλο που η Κίνα συνεχίζει την προσπάθειά της να επεκτείνει την εμβέλειά της στον Ειρηνικό διαπραγματεύοντας τις συμφωνίες ασφαλείας με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπως το Κιριμπάτι, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια για την Πολιτεία της Χαβάης των ΗΠΑ, η οποία απέχει μόλις 2000 μίλια από το Κιριμπάτι, είναι υψηλοί.

Εν μέσω της αυξανόμενης κυριαρχίας της Κίνας στα νησιά του Ειρηνικού, η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (MDA) ήθελε να εγκαταστήσει ραντάρ στη Χαβάη για να προστατεύσει την περιοχή από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι το τέλος του 2028.

Η εγκατάσταση ενός έργου ραντάρ για την προστασία της Χαβάης ήταν σύμφωνα με τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του 2022 που κυκλοφόρησε πέρυσι, ωστόσο, αυτό το έργο δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν οι Eurasian Times. Σε μια συγκλονιστική ενέργεια της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της Χαβάης, αυτό έργο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ απορρίφθηκε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi βρίσκεται σε 10ήμερη περιοδεία σε νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει τη στρατιωτική του επιρροή στην περιοχή.

Ο Wang βρίσκεται σε μια περιοδεία οκτώ εθνών στην περιοχή του Ειρηνικού με επισκέψεις στα Νησιά του Σολομώντα, το Κιριμπάτι, τη Σαμόα, τα Φίτζι, την Τόνγκα, το Βανουάτου, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ από τις 26 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου.

Πριν από την επίσκεψή του, το Πεκίνο έστειλε τα προσχέδια της συμφωνίας σε 10 χώρες του Ειρηνικού. Καλύπτοντας μια σειρά θεμάτων, τα έγγραφα φαίνεται να είναι ένα κοινό ανακοινωθέν που το Πεκίνο θέλει να υιοθετήσουν οι χώρες. Προσφέρουν μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο το Πεκίνο επιδιώκει να κερδίσει φίλους και να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις νησιωτικές αλυσίδες που έχουν παίξει εδώ και καιρό στρατηγικό ρόλο στους γεωπολιτικούς αγώνες της Ασίας.

Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Mazie Hirono, η οποία πίεσε για το προτεινόμενο Ραντάρ Εθνικής Άμυνας – Χαβάη, τώρα αρνήθηκε να προωθήσει το έργο, σύμφωνα με την πύλη μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το γραφείο του Hirono, η γερουσιαστής είχε αλλάξει γνώμη σε σχέση με το έργο του ραντάρ. Το γραφείο της γερουσιαστής είπε ότι συνάντησε τους ηγέτες του Υπουργείου Άμυνας, της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας και της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους μήνες.

Μετά τη συνάντησή της, είπε ότι «για πρώτη φορά κατέληξαν από κοινού ότι είναι απαραίτητο ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα επόμενης γενιάς» για την προστασία του κράτους.
Συμμετείχε στη λίστα των γερουσιαστών που έκαναν δηλώσεις για την απόρριψη του έργου που συνεχίζει να βρίσκεται υπό εξέλιξη ήταν και ο Brian Schatz.

Πίσω από την υπόσχεση να λάβουμε κρατική χρηματοδότηση για το ραντάρ. Ο γερουσιαστής Brian Schatz, σε μια δήλωση, είπε ότι και αυτός δεν θα υποστηρίζει πλέον το σύστημα ραντάρ.
«Βάσει νέων και συνεχιζόμενων αξιολογήσεων, φαίνεται να υπάρχουν καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την προστασία της Χαβάης από πυραυλικές επιθέσεις χωρίς αυτό το πρόγραμμα», είπε.

Όλα αυτά έρχονται καθώς ο Κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi στοχεύει να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές προσπάθειες να ενισχύσουν τις συμμαχίες στην Ασία.

Ο Γουάνγκ ξεκίνησε το ταξίδι του την Πέμπτη στα νησιά του Σολομώντα με τα οποία το Πεκίνο υπέγραψε νωρίτερα συμφωνία ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας εξέφρασε βαθιές ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Κίνας και του νησιωτικού έθνους.
Ευθυγραμμιζόμενη με ένα παρόμοιο είδος συμφώνου όπως αυτό των Νήσων Σολομώντα, η Κίνα στοχεύει τώρα να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία υπό το ένδυμα πιθανών συμφωνιών ασφαλείας με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού όπως το Κιριμπάτι.