Οι Κούρδοι στη Συρία είναι οπλισμένοι με βαριά αντιαρματικά συστήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες



Οι μαχητές των κουρδικών «Λαϊκών Δυνάμεων Αυτοάμυνας»-YPG και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη Συρία είναι οπλισμένοι με βαριά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα (ATGM) TOW, τα οποία έλαβαν στο παρελθόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «A Haber» την Τετάρτη.

Οι δυνάμεις του YPG και του PKK έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, η οποία αποτελεί μέρος της ζώνης της σχεδιαζόμενης διασυνοριακής επιχείρησης της Τουρκίας. 
 
Όπως σημειώνει το κανάλι, οι Κούρδοι είναι οπλισμένοι με μεγάλο αριθμό φορητών όπλων, πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικής κατασκευής. 

Τα TOW ATGM αποτελούν απειλή για τα τεθωρακισμένα οχήματα εάν η Τουρκία αποφασίσει να πραγματοποιήσει επιχείρηση στην περιοχή αυτή χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. 

Το συγκρότημα είναι ικανό να καταστρέψει αποτελεσματικά τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση έως και 4 χλμ  χάρη σε κατευθυνόμενους πυραύλους.

Η "A Haber" εξήγησε ότι οι Κούρδοι έλαβαν αυτά τα συμπλέγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περίοδο ενεργού αγώνα ενάντια στην  τρομοκρατική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος».

Στο τέλος όλων των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του ISIS, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να πάρουν πίσω τα βαρέα όπλα από τις YPG, αλλά δεν το έκαναν.
 
Στις 23 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση στις περιοχές Μανμπίτζ και Τελ Ριφάτ στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε το 2019. 

Στις 4 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός άρχιζε να καθαρίζει την περιοχή από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και το YPG. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τρίτη ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία θα ξεκινήσει την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος και ενδέχεται να μην περιοριστεί στις περιοχές Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ.

Σκοπός της επιχείρησης είναι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας, η εκκαθάρισή της από το PKK και το YPG, καθώς και η φιλοξενία έως και 500.000 Σύριων προσφύγων σε αυτές τις περιοχές. Τον Μάιο, ο Ερντογάν είπε ότι οι αρχές είχαν προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη Συρία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες εκείνη τη στιγμή.

«Moskovskiy komsomolets»