Ουκρανία: Γιατί φοβούνται τα γαλλικά πυροβόλα "Καίσαρας" οι Ρώσοι;



Νέα πυρομαχικά παρατεταμένης εμβέλειας ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες στις ανοιχτές συγκρούσεις πυροβολικών στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Τα γαλλικά πυροβόλα Caesar βρίσκονται ήδη σε χρήση από ουκρανικές δυνάμεις στον εν εξελίξει πόλεμο με τον ρωσικό στρατό. Με τα τυπικά 155 χιλιοστών πυρομαχικά παρατεταμένου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ, τα όπλα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μέγιστη εμβέλεια 42 χιλιομέτρων. Εάν η Ουκρανία λάβει αυτά τα βλήματα, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν αρκετά στην ροή των μαχών, κυρίως στο Ντονμπάς, όπου οι περισσότερες συγκρούσεις αφορούν τμήματα πυροβολικού. Για να καταλάβετε την σημασία αυτού του βεληνεκούς, είναι γνωστό πως τα περισσότερα ρωσικά πυροβολικά συστήματα μπορούν να φτάσουν μόνο τα 20 με 30 χιλιόμετρα. 

Το γαλλικό Caesar είναι ένα πυροβόλο τοποθετημένο σε φορτηγό, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία GIAT. Η ονομασία στην πραγματικότητα αποτελεί ακρωνύμιο για το CAmion Equipe d'un Systeme d'ARtillerie, το οποίο σημαίνει "φορτηγό εξοπλισμένο με πυροβολικό σύστημα". Το όπλο διαδέχτηκε αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, ενώ είναι εξοπλισμένο με βοηθητική μονάδα ισχύος. Ο "Καίσαρας" είναι στην ουσία μία εξέλιξη του αυτοκινούμενου πυροβόλου F3, ενώ  έχει ως βάση ο σασί του ελαφριού άρματος AMX-13. Το πυροβολικό σύστημα σχεδιάστηκε για να καλύψει τις απαιτήσεις υποστήριξης πυρός των δυνάμεων άμεσης παράταξης. Το 1994, όποτε και το Caesar παρουσιάστηκε, η ιδέα των πυροβόλων σε φορτηγά ακουγόταν πολύ αλλόκοτη. Ο γαλλικός στρατός παρήγγειλε συνολικά 72 συστήματα για να αντικαταστήσει τα ρυμουλκούμενα TRF1, ενώ έκτοτε το σύστημα εξάχθηκε σε Ταϊλάνδη και η Σαουδική Αραβία (80 μονάδες). 

Το Caesar είναι το πρώτο πυροβόλο τοποθετημένο σε φορτηγό που παράχθηκε μαζικά. Η παράξενη - για τότε - ιδέα ενός τέτοιου σχεδιασμού αποδείχτηκε αρκετά επιτυχής.

Απόδοση
Ο Καίσαρας έρχεται με ένα 155 χιλιοστών/L52 πυροβόλο όπλο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ημιαυτόματο σύστημα ανεφοδιασμού. Το όπλο αυτό εκτοξεύει τα τυπικά 155 χιλιοστών πυρομαχικά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων κανονικών και πυραυλοκίνητων HE-FRAG βλημάτων (αυτά έχουν εμβέλεια 42 χιλιομέτρων), βλημάτων με αντιαρματικές μικρές βόμβες ή μικρές βόμβες διασποράς κλπ. Είναι επίσης ικανό να εκτοξεύσει τα αντιαρματικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας Bonus, τα οποία μεταφέρουν δύο έξυπνα μικρότερα αντιαρματικά πυρομαχικά σε εμβέλεια 34 χιλιομέτρων.

Η μέγιστη εμβέλεια άμεσου πυρός είναι 2 χιλιόμετρα. Η ταχυβολία του πυροβόλου είναι 6 βλήματα ανά λεπτό, ενώ το όχημα μπορεί να μεταφέρει έως 18 βλήματα. 

Η τεθωρακισμένη καμπίνα του Caesar προστατεύει το πλήρωμα των έξη αντρών από μικρά πυρά και θραύσματα βλημάτων πυροβολικού. Μπορεί να εγκατασταθεί και ένα πυροβόλο 12,7 χιλιοστών στην οροφή του οχήματος για αυτοάμυνα. 

Το γαλλικό πυροβόλο μπορεί να προετοιμαστεί για χρήση μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου πυρός FAST-Hit, ενώ διαθέτει επίσης ραντάρ υπολογισμού ταχύτητας βλήματος και σύστημα πλοήγησης με GPS. Παρέχει ενσωματωμένα τερματικά για επικοινωνία και διαχείριση διαδοχικών πυρών.

Ποιο Σασί Φορτηγού Χρησιμοποιεί;

Τα πρωτότυπα αυτού του πυροβολικού συστήματος βασίστηκαν στο σασί του 6x6 φορτηγού Mercedes-Benz Unimog. Τα συστήματα παραγωγής για τον γαλλικό στρατό έχουν ως βάση το σασί του 6x6 Renault Sherpa φορτηγού. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως τα οχήματα που στάλθηκαν στην Σαουδική Αραβία - και επιχειρούνται από την εθνική φρουρά της χώρας - βασίζονται στο σασί της Mercedes.

Το Caesar είναι ένα όχημα με πλήρεις αερομεταφερόμενες δυνατότητες, αφού μπορεί να μεταφερθεί από ένα C-130 Hercules ή ένα A400M μεταγωγικό αεροσκάφος.