Νέος ''παίκτης'' το Ισραήλ! Μεγάλη γκάμα στρατιωτικού εξοπλισμού- Κατά πόσο απειλείται η Ρωσία;



Με ανοιχτά χαρτιά στην έκθεση Eurosatory που έλαβε χώρα στο Παρίσι
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, που διεξήγαγε η Ρωσία, έγινε ξαφνικά σαφές ότι τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά οπλοστάσια ήταν άδεια. Το Κίεβο στερούνταν όχι μόνο από σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και πυρομαχικά. Και εδώ την προσοχή προσελκύει ένας νέος ''παίκτης'' - το Ισραήλ, το οποίο παρουσίασε μια μεγάλη γκάμα στρατιωτικού εξοπλισμού, στην αμυντική έκθεση Eurosatory που έλαβε χώρα στο Παρίσι. 

Ο Πρόεδρος της Πανρωσικής Ένωσης , Διδάκτωρ Νομικής, Καθηγητής, Επίτιμος Δικηγόρος της Ρωσίας, Αντιστράτηγος Γιούρι Ζντάνοφ, μίλησε στην ιστοσελίδα mk.ru για το ρόλο που μπορεί να παίξει το Ισραήλ στην αγορά όπλων και εάν οι νέες ισραηλινές στρατιωτικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν εναντίον της Ρωσίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη 

- Γιούρι Νικολάγιεβιτς, πώς αξιολογείτε την παρουσία του Ισραήλ στην τρέχουσα έκθεση στο Παρίσι;
''Πολύ άξια! Αυτή τη φορά, η Αρχή Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) διοργανώνει μια ισχυρή έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Η Amira Ilani, διευθύντρια Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής στη SIBAT, δήλωσε ότι «Η Ευρώπη είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που έχουμε. Το Ισραήλ βλέπει ενδιαφέρον για την «προηγμένη τεχνολογία» του σε όλο τον κόσμο». Υπάρχουν τρεις μεγάλες αμυντικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ: η Rafael Advanced Defense Systems, η Israel Aerospace Industries (IAI) και η Elbit Systems. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της SIBAT σκοπεύουν να προωθήσουν την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα''.

 - Τι δείχνουν οι Ισραηλινοί, τι πάνε να ανταλλάξουν;
''Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το Ισραήλ έχει παραδοσιακά πολύ καλά όπλα. Πρόκειται για το περίφημο υποπολυβόλο «Uzi», αυτόματο τουφέκι «Galil». Το τανκ Merkava είναι τουλάχιστον εξίσου καλό με το Leopard-2, για να μην αναφέρουμε την αμερικανική δυστυχία των Abrams. Και το μαχητικό Kfir δεν είναι κατώτερο από τα Phantoms, τα Mirage ακόμη και τα MiG μας''.

''Αλλά τώρα, για δεκάδες ισραηλινές εταιρείες στον εκθεσιακό χώρο Eurosatory, οι προηγμένες τεχνολογίες έχουν γίνει το κύριο θέμα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ακρίβεια ανίχνευσης απειλών, συστήματα καθοδήγησης και επιτήρησης, μη επανδρωμένες πλατφόρμες και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας για τις επίγειες δυνάμεις, αυτόνομα συστήματα, συνδέσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, σκοπευτικά θερμικής απεικόνισης''. 

''Αυτές οι καινοτομίες, μερικές από τις οποίες δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή εκτίθενται ήδη στο εξωτερικό, βασίζονται στο πρόσφατο πολυετές αμυντικό σχέδιο του Ισραήλ, που ονομάστηκε Momentum. Ένα από τα θραύσματα του σχεδίου είναι η μετάβαση στην αεράμυνα με λέιζερ. Σε όλο το φάσμα της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, υπάρχει μια προσπάθεια για εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και διπλασιασμός της αναγνώρισης στόχων και της επίγνωσης της κατάστασης''. 
Ως αποτέλεσμα, ισραηλινές εταιρείες έχουν μεταβεί στην Ευρώπη με μια σειρά από πρόσφατα αναπτυγμένες τεχνολογίες ή βελτιωμένες δυνατότητες των υπαρχόντων συστημάτων.

Τον Ιούνιο, η Rafael ανακοίνωσε τον νέο πύραυλο υψηλής ακρίβειας Spike NLOS 6ης γενιάς. Η οικογένεια Rafael's Spike χρησιμοποιείται σε 39 χώρες. Στην Ευρώπη, αυτά τα όπλα πωλούνται με το όνομα Eurospike.

Η Rafael ισχυρίζεται ότι η τελευταία τους έκδοση έχει βελτιωμένη εμβέλεια (έως 50 km), μπορεί να εκτοξευθεί σε μια σειρά έως και τεσσάρων πυραύλων και, επιπλέον, από μια ενιαία πλατφόρμα, όπως ένα ελικόπτερο, και να μεταφερθεί για καθοδήγηση στους χειριστές στο έδαφος. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, περιλαμβάνει δυνατότητες αντιστοίχισης εικόνας.

- Αναρωτιέμαι γιατί οι Ισραηλινοί άρχισαν να προσφέρουν ευρέως και ενεργά τόσο καλά όπλα αυτήν τη στιγμή;
Τα ισραηλινά όπλα είναι πολύ αξιόπιστα, υψηλής ποιότητας, υψηλής τεχνολογίας και πολύ επιστημονικής έντασης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακριβά στην κατασκευή τους.

''Όπως τονίζουν τα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες, «οι τεκτονικές αλλαγές στην αμυντική στάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού σημαίνουν νέα εστίαση στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ ως έτοιμους προμηθευτές . Φυσικά οι Ισραηλινοί δεν θα λύσουν όλα τα οπλικά προβλήματα της Δύσης, αλλά θα βοηθήσουν αρκετά''. 

- Πιστεύετε ότι αυτά τα συστήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας;
''Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί! Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα είδος σκηνικού για το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και πολλές ισραηλινές εταιρείες που επιδεικνύουν νέες τεχνολογίες. «Μάθαμε από τη δική μας εμπειρία. Σε σχέση με την κρίση στην Ευρώπη, όλες οι χώρες αξιολογούν την κατάσταση εκεί για να δημιουργήσουν δυνάμεις», είπε η Amira Ilani.

''Έτσι, υπάρχουν αναφορές για γερμανικό ενδιαφέρον για το σύστημα αεράμυνας Arrow 3, καθώς και επίμονα ερωτήματα σχετικά με το εάν ισραηλινά συστήματα όπως το Spike θα μπορούσαν να προμηθεύονται στην Ουκρανία''.

- Και πώς μπορούν;
''Οι σχετικές ισραηλινές υπηρεσίες και αμυντικές εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις αναφορές. Αλλά το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά πού και πώς χρησιμοποιούνται τα αγορασμένα συστήματα. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα επιδεικνύει ή θα απεικονίζει την ουδετερότητά του, τη μη συμμετοχή στη σύγκρουση''. 

''Ωστόσο, εάν το Ισραήλ το θέλει, θα πουλήσει όλες τις στρατιωτικές του καινοτομίες στις ίδιες Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στη συνέχεια θα τις μεταφέρουν στην Ουκρανία μέσω του συστήματος Lend-Lease. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ της ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών σε σχέση με το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome''.