Το φοβικό σύνδρομο και η ανασφάλεια της Τουρκίας-Πως εκδηλώνεταιΤου Αντιστράτηγου ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ

Κατά τον Θουκυδίδη, ο φόβος και η ανασφάλεια από την αύξηση της σκληρής ισχύος του αντιπάλου αποτελεί αιτία πολέμου. Έτσι, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, οι Σπαρτιάτες κήρυξαν τον πόλεμο στους Αθηναίους όταν έβλεπαν ότι εξοπλίζονταν και έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις ευρύτερες συμμαχίες της περιοχής.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Τουρκία έχει αρχίσει να ενοχλείται από τη σταδιακή υπεροχή των Ελληνικών ΕΔ σε όλους τους τομείς και κυρίως στον αέρα και στη θάλασσα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία έχει πειστεί ότι σε περίπτωση πολέμου θα ηττηθεί από την Ελλάδα και ότι θα καταγγέλλεται πλέον συνεχώς για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά της τόσο στο διεθνές σύστημα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΝΑ Μεσόγειο) όσο και για τον επιτήδειο ρόλο της, σε σύμπραξη με τη Ρωσία, κατά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Το φοβικό σύνδρομο της Τουρκίας εκδηλώνεται με τα εξής:

1. Επηρεασμός της τουρκικής κοινής γνώμης

Στα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ αρχίζει όλο και περισσότερο η προβολή αξιώσεων της Τουρκίας και η απίστευτη δαιμονοποίηση – συκοφαντία της Ελλάδας, στη βάση ότι εξοπλίζεται για να κάνει πόλεμο στην Τουρκία, ώστε να καταλάβει εδάφη της. Αναλυτές στην Τουρκία συνεχώς υπενθυμίζουν τη μεγάλη, σταδιακή εξοπλιστική υπεροχή των Ελληνικών ΕΔ, με τα Rafale, τα F-35 και τις φρεγάτες Belharra, με δυνατότητες προσβολής στόχων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη.

2. Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την οικονομία

Σκοπός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, και η παράλληλη υφαρπαγή της ψήφου του στις προσεχείς εκλογές. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ έχει διαμορφωθεί στο 1 / 18 (10 Ιουνίου 2022), ενώ ο πληθωρισμός έχει ανέλθει στο 73% μέσα σε έναν χρόνο (αύξηση 53% τους πέντε τελευταίους μήνες).

3. Επιθετική ρητορική

Οι συνεχείς απειλές Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου πραγματοποιούνται όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, με τη δυσφήμιση της χώρας μας, αλλά και για να πετύχουν διεθνή νομιμοποίηση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, επικαλούμενοι τα έωλα επιχειρήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στη θεωρία των διεθνών σχέσεων οι προκλητικές δηλώσεις θεωρούνται ως αξιόπιστη απειλή πολέμου μόνο όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις υλοποίησης της απειλής.

4. Αύξηση των παραβιάσεων και των προκλήσεων

Οι πρωτοφανείς 1.051 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τον μήνα Απρίλιο 2022 μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι. Η Τουρκία επιθυμεί να δοκιμάσει το όριο μη αντίδρασης της χώρας μας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος της εξαγγελίας, αρχικά, NAVTEX έρευνας και διάσωσης δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεχόμενη πρόθεση περικύκλωσης των νησιών μας με το πρόσχημα θαλασσίων ερευνών, υδρογραφικών, έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρήσεων θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη χώρα μας. Η χώρα μας θα πρέπει να αποκρούει εν τη γενέσει της κάθε παραβίαση που επιχειρείται από την Τουρκία, κόβοντας την παγίωση των τουρκικών προθέσεων στο Αιγαίο με παρουσία ελληνικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, η χώρα μας θα πρέπει να έχει ισχυρό αφήγημα ακυρώσεως κάθε τουρκικής επιδίωξης με επίσημα στοιχεία (ICAO, IMO που ανήκουν στον ΟΗΕ).

5. Τουρκικές εκλογές 2023

Η σταθερά χαμηλή πλέον δημοτικότητα του Ερντογάν τον αναγκάζει να προσανατολιστεί στην Ανατολή, προχωρώντας σε συμμαχίες με χώρες όπως η Ρωσία, το Πακιστάν, το Κατάρ, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, και αποτελεί πλέον παραφωνία μέσα στο ΝΑΤΟ και τη Δύση. Ο Ερντογάν υπολείπεται δημοσκοπικά από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ακόμα και από το νέο κόμμα της Ακσενέρ. Είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να εκμεταλλευθεί κάθε προσπάθεια έντασης με την Ελλάδα εν όψει εκλογών.

Ο νεοοθωμανισμός και το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν δεν θα περάσουν στην Ελλάδα. Η επιθετική διπλωματία της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, με καταγγελία σε όλα τα forums, οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με ΗΠΑ και Γαλλία καθώς και οι πανίσχυρες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τη μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα, είναι εγγυητές της σταθερότητας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΟΝ