Ουκρανία: Σε τι τους εξυπηρετούν τα ελληνικά άρματα μάχηςΗ Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που έχουν σοβιετικής κατασκευής άρματα, που σημαίνει πως οι Ουκρανοί δεν θα χρειαστούν περαιτέρω εκπαίδευση για να τα χρησιμοποιήσουν – Θα δώσουμε τα BMP-1 και θα πάρουμε τα γερμανικά Marder.

Σημαντική είδηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, μέσω της ταυτόχρονης αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, έβγαλαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σολτς, το Βερολίνο συμφώνησε να προχωρήσει με την Αθήνα σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Τι στέλνει και τι περιμένει η Ελλάδα

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή των Σοβιετικής κατασκευής αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 και θα λάβουν σαν αντάλλαγμα από το Βερολίνο γερμανικά μαχητικά οχήματα πεζικού Marder, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Rheinmetall.

Γιατί στέλνει η Ελλάδα αυτό το υλικό στην Ουκρανία

Πώς φτάσαμε, όμως, στη συγκεκριμένη συμφωνία; Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους συστήματα και οχήματα Σοβιετικής κατασκευής, δεχόταν «ενοχλήσεις» για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Και μπορεί τα συγκεκριμένα «όπλα» να μην θεωρούνται τελευταίας τεχολογίας, ωστόσο οι Ουκρανοί – πρώην Σοβιετικοί γαρ – είναι σε θέση να τα εντάξουν άμεσα στο οπλοστάσιό τους και να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν χωρίς χρονοτριβή και εκπαίδευση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Η χώρα μας, βέβαια, έχει ενταγμένα τα συστήματα αυτά (όπως τα αντιαεροπορικά OSA A/K, TOR-M1 και S-300, πλην των τεθωρακισμένων BMP-1) στο δικό της «οπλοστάσιο» και σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται ξανά σε έξαρση, δεν θα μπορούσε να τα στείλει «ελαφρά τη καρδία» στην Ουκρανία. Κάτι που σχολιάστηκε και από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συγκέντρωση των συμμαχικών υπουργών Άμυνας στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας στα τέλη Απριλίου. Οι σύμμαχοι, από την πλευρά τους, έριξαν στο τραπέζι την ανταλλαγή των σοβιετικών συστημάτων που θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία με συστήματα και οχήματα δικής τους τεχνολογίας, σε μια πρόταση που «ξεκλείδωσε» την ελληνική πλευρά και έπεισε την κυβέρνηση να αποφασίσει την αποστολή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο.

Νεότερη Παλαιότερη