Επικίνδυνη ναυμαχία στο Αιγαίο: Η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ μπλοκάρει το ΤσεσμέΗ ένταση κορυφώνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και το καλοκαίρι προμηνύεται θερμό. Οι τόνοι της ρητορικής έχουν οξυνθεί και οι αναφορές σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πρόβα πολέμου σε αναμονή. Οι εξελίξεις στο Αρχιπέλαγος είναι ραγδαίες, καθώς η Ελλάδα κλείνει με ΝΟΤΑΜ περιοχές στο ΝΑ Αιγαίο. Συγκεκριμένα, το τρίγωνο ανάμεσα σε Ρόδο, Κάρπαθο, Καστελόριζο κλείνει η Αθήνα για όλο το καλοκαίρι.

Όπως μετέδωσε το MEGA και ο Μαρίνος Γκασιάμης κατ ’αποκλειστικότητα, η Αθήνα «κλείνει» με ΝΟΤΑΜ τις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές από 21 Ιουνίου ως 7 Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να απαντήσει σε πιθανές πορείες που μπορεί να ακολουθήσει το ωκεανογραφικό Τσεσμέ και το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας, το Alparslan, στην περίπτωση που βγει στο Αιγαίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Alparslan είναι το τελευταίο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, το τέταρτο που διαθέτει πλέον η Άγκυρα. Αν και το ενδιαφέρον της Τουρκίας στρέφεται πρωτίστως στην εξόρυξη κοιτάσματος 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργείται «θόρυβος» πως μπορεί και αυτό να βγει στο Αιγαίο.

Το Alparslan ναυπηγήθηκε στη Νότια Κορέα. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να κατέβει σε βάθος 12.200 μέτρων για γεώτρηση και να λειτουργήσει σε βάθος 3.600 μέτρων. Θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων και είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς.

Η ένταση κορυφώνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και το καλοκαίρι προμηνύεται θερμό. Οι τόνοι της ρητορικής έχουν οξυνθεί και οι αναφορές σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, μέσα σε αυτό το κλίμα, που είναι «πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με την εποχή της κρίσης στα Ίμια», αν αληθεύουν οι πληροφορίες ανταποκριτών από την Κωνσταντινούπολη.