Ο “αγώνας πυροβολικού” στην Ουκρανία και η απουσία της Ρωσικής Αεροπορίας



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Ουκρανός υπουργός Αμύνης Oleksiy Reznikov ανακοίνωσε σήμερα την ένταξη σε υπηρεσία αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 των 155 mm. Η Γερμανία είχε ανακοινώσει την παραχώρηση 7 πυροβόλων του τύπου, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα 5 που παραχώρησε η Ολλανδία, συνιστούν τυπική δύναμη Μοίρας των 12 σωλήνων.

Πρόκειται για τον έκτο τύπο πυροβόλου δυτικής προελεύσεως που εντάσσεται στο ουκρανικό οπλοστάσιο. Έχει προηγηθεί η παραχώρηση ρυμουλκουμένων πυροβόλων Μ777 και FH70 και τριών τύπων αυτοκινούμενων πυροβόλων, το αμερικανικό Μ109, το πολωνικό Krab και το γαλλικό CAESAR. Την ποιοτική διαφορά φέρνουν τα πυροβόλα με σωλήνα 52 διαμετρημάτων, δηλαδή τα PzH 2000, CAESAR και Krab, που επιτρέπουν μέγιστο βεληνεκές 40 χλμ. με υποβοηθούμενα πυρομαχικά εκτεταμένου βεληνεκούς. Η αντίστοιχη επίδοση για τους υπόλοιπους τύπους δυτικών πυροβόλων, είναι 30 χλμ., καθώς φέρουν σωλήνα 39 διαμετρημάτων.

Το αυξημένο βεληνεκές των δυτικών πυροβόλων, συνιστά ιδιαίτερο τακτικό πλεονέκτημα για τους Ουκρανούς, καθώς πρακτικώς επιτρέπει σε αποστολές αντιπυροβολικού την προσβολή των ρωσικών θέσεων πυροβόλων ή πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ), παραμένοντας εκτός βεληνεκούς των τελευταίων. 

Πράγματι, το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S19 Msta των 152,4 mm επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 28,9 χλμ. με οβίδες εκτεταμένου βεληνεκούς ενώ η επίδοση με τυπικά πυρομαχικά περιορίζεται σε 25 χλμ. Στα 24 χλμ. ορίζεται το βεληνεκές και του τυπικού ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου D-20 των 152,4 mm ενώ οι ΠΕΠ BM-21 των 122 mm έχουν τυπικό βεληνεκές 20 χλμ. και μόνο κάποιοι νέοι τύποι πυρομαχικών υπερβαίνουν τα 30 χλμ. Ως εκ τούτου, το οργανικό πυροβολικό των ρωσικών Συγκροτημάτων και Σχηματισμών επιπέδου ταξιαρχίας, είναι συγκρίσιμο σε επίδοση βεληνεκούς των δυτικών πυροβόλων με σωλήνα 39 διαμετρημάτων.