Συμβιβασμό Ελλάδας – Τουρκίας προωθούν οι ΗΠΑ



Το Kontra Channel αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ προωθούν ελληνοτουρκικό συμβιβασμό στην Σύνοδο του NATO - Από την εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ που παρουσιάζουν ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Κώστας Πουλακίδας και ο Σπύρος Σουρμελίδης 

Αν η Τουρκία επιμείνει  να μπλοκάρει την απόφαση για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ , θα έχουμε κρίση στους κόλπους της Συμμαχίας, που θα φέρει στην επιφάνεια και άλλες  εντάσεις. Αν επιβεβαιωθεί ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να θέσει ζήτημα νησιών,  όπως απειλεί, το κλίμα θα εκτροχιαστεί. 

Ακόμη όμως και αν δεν το θέσει η απειλή θα είναι παρούσα σε επόμενη φάση.  Στο πλαίσιο αυτό μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια δήλωση Αθήνας -Άγκυρας “τύπου Μαδρίτης” που θα είναι πολύ πιο απειλητική για τα δικαιώματα της Ελλάδας σε σχέση με τη δήλωση του 1997.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσυμπιέσουν την ένταση Ελλάδας -Τουρκίας , αλλά και εδώ η Άγκυρα θα διαπραγματευθεί. Για να “χαρίσει” στην Ελλάδα μερικούς μήνες ηρεμίας και με κάποιο  τρόπο να αντιμετωπιστεί αυτό το διάστημα η Μόσχα, θα ζητήσει ανταλλάγματα. 

 Ήδη υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον προωθεί μια νέα δήλωση “τύπου Μαδρίτης” που θα αναφέρεται όχι μόνο στα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά, όπως θα ήθελε ο Ερντογάν και σε θέματα των νησιών, έστω και με θολές διατυπώσεις, με στόχο να προωθηθεί ο διάλογος των δύο χωρών.  Πληροφορίες Kontra / omegapress.gr