Συναγερμός για τον ελληνισμό! – Πρωθυπουργός Πακιστάν: ”Στηρίζουμε την Άγκυρα στο θέμα της Κύπρου



Όπως ανέφερε πρώτο χθες το Directus.gr, o Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ πραγματοποιεί από τριήμερο ταξίδι στη Τουρκία!

Ο Πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία πέταξε ”βόμβες”, που πρέπει να θέσουν σε συναγερμό τον Ελληνισμό!

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, σύμφωνα το τουρκικό Anadolu, όπου και παραχώρησε την συνέντευξη αναφέρει, πως ο Πακιστανός Πρωθυπουργός ”χαιρέτισε τις «υποδειγματικές» σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας, λέγοντας ότι οι χώρες αλληλοϋποστηρίζονται σε όλα τα θέματα βασικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών που σχετίζονται με το κατεχόμενο Κασμίρ και τη ”Βόρεια Κύπρο”!

”Ο πρωθυπουργός αναχώρησε σήμερα για την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, θα συναντήσει Τούρκους επιχειρηματίες και εμπόρους, θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και θα εκδώσει αναμνηστική πλακέτα δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εορτασμό των 75 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τις δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Bilawal Bhutto Zardari έφτασε χθες στην Άγκυρα και έγινε δεκτός από τον κυβερνήτη της Άγκυρας Vasip Sahin.

Στη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Shehbaz είπε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στον άλλο τα τελευταία 75 χρόνια. «Αυτές οι ιστορικές σχέσεις στηρίζονται σταθερά σε κοινούς θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς και υπερβαίνουν τις πολιτικές αλλαγές εκατέρωθεν».

Και οι δύο χώρες είχαν παρόμοιες απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και συνεργάστηκαν στενά σε διμερή, περιφερειακά και πολυμερή φόρουμ, είπε.

Ευχαρίστησε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας για την υποστήριξη αρχών στο θέμα του Κασμίρ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενώ οι πολιτιστικές και οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά, το Πακιστάν εστιάζει τώρα στην αύξηση της οικονομικής συνεργασίας.

Το Πακιστάν και η Τουρκία αλληλοϋποστηρίζονται σε όλα τα θέματα εθνικού συμφέροντος, είτε πρόκειται για το Τζαμού και Κασμίρ είτε για τη ”Βόρεια Κύπρο”. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την Τουρκία, ιδιαίτερα την ηγεσία της, για την υποστήριξη αρχών της στη σύγκρουση στο Τζαμού και στο Κασμίρ. Τόσο το Πακιστάν όσο και η Τουρκία έχουν παρόμοιες απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. επωφελείται από τη στενή συνεργασία σε διμερή, περιφερειακά και πολυμερή φόρουμ. Οι επαφές μεταξύ ανθρώπου και πολιτισμού βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

“Το τρέχον επίπεδο του διμερούς εμπορίου εξακολουθεί να μην είναι αληθινή αντανάκλαση της εξαιρετικής κατάστασης της σχέσης μας. Αυτός είναι επίσης ένας τομέας όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και για τις δύο χώρες. Κατά την επίσκεψή μου εδώ, συναντώ κορυφαίες τουρκικές επιχειρήσεις για να τις ενθαρρύνω να αξιοποιήστε τις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν στο Πακιστάν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των υποδομών, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της δημοτικής βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων και των τομέων πληροφορικής κ.λπ.».

Εμπόριο με την Ινδία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμπόριο με την Ινδία, ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ είπε ότι το Πακιστάν και η Ινδία έχουν “πολλά να κερδίσουν από το αμοιβαία επωφελές εμπόριο”.

Ωστόσο, το Πακιστάν είχε λάβει την απόφαση να υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Ινδία μετά τις 5 Αυγούστου 2019, όταν ανακάλεσε την ειδική αυτονομία του κατεχόμενου Κασμίρ, υπενθύμισε.

“Γνωρίζουμε τα οικονομικά μερίσματα που μπορούν να προκύψουν από μια υγιή εμπορική δραστηριότητα με την Ινδία. Ωστόσο, στον απόηχο της συνεχιζόμενης βαρβαρότητας του λαού του Κασμίρ, των προσπαθειών αλλαγής της δημογραφικής δομής των κατεχόμενων εδαφών και της συνεχιζόμενης άρνησης από την Ινδία τα δικαιώματα των κατοίκων του Κασμίρ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο εμπορικό μέτωπο».

Είπε επίσης ότι η Ινδία θα πρέπει να αναλάβει το βάρος για την εξομάλυνση των σχέσεων επανεξετάζοντας την απόφασή της του Αυγούστου 2019 και δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για διάλογο.

CPEC

Ο Πρωθυπουργός Shehbaz είπε ότι το Πακιστάν υποστήριξε πλήρως την πενταμερή προσέγγιση της Κινεζικής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) με έμφαση στη φυσική συνδεσιμότητα, την οικονομική συνεργασία, τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

“Με το CPEC (Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν), υλοποιήσαμε επιτυχώς το κοινό όραμα των χωρών μας και τα ιδανικά του BRI. Με το CPEC να εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, η συνεργασία μας Belt and Road θα επιταχύνει τον βιομηχανικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Πακιστάν .

«Το Πακιστάν έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας του CPEC, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην υποδομή των σιδηροδρόμων του Πακιστάν και της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων του λιμανιού Gwadar», πρόσθεσε.