Το Ισραήλ «πυροβολεί στα πόδια» την Τουρκία – Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων και το βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν



Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ενημέρωσαν τους τούρκους ομολόγους τους σχετικά με ένα ιρανικό δίκτυο που προτίθεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία και ζήτησαν τη βοήθειά τους για την αποτροπή τους

Σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσει, εν μέσω τουριστικής περιόδου, η σύσταση της ισραηλινής κυβέρνησης προς τους πολίτες να αποχωρήσουν από την Τουρκία.

Οι Ισραηλινοί δεν θα πρέπει να επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Yair Lapid, μετά τη δημοσίευση αναφορών ότι το Ισραήλ και η Τουρκία απέτρεψαν ιρανική τρομοκρατική επίθεση στην πόλη τον περασμένο μήνα.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση συνιστά αναβάθμιση εκείνης που το Ισραήλ εξέδωσε στις 30 Μαΐου για αποφυγή ταξιδίων στην Κωνσταντινούπολη.

Απόπειρα επίθεση από το Ιράν
Η απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών τουριστών ήταν μία από τις πολλές που έγιναν από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ο Lapid, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί οργανισμοί ασφαλείας, το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού προσπαθούν να σώσουν ισραηλινές ζωές.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις στοχεύουν σε Ισραηλινούς που πήγαν διακοπές» επεσήμανε ο Lapid. «Επιλέγουν σκόπιμα ισραηλινούς πολίτες προκειμένου να τούς απαγάγουν ή να τούς δολοφονήσουν. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Είναι ένας πραγματικός και άμεσος κίνδυνος».

Όπως είπε «καλούμε τους Ισραηλινούς να μην πετάξουν στην Κωνσταντινούπολη και, αν δεν είναι απαραίτητο, να μην πετάξουν στην Τουρκία». «Αν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό… Αν προγραμματίσατε πτήση προς την Κωνσταντινούπολη, ακυρώστε [την]».

«Οι διακοπές δεν αξίζουν τη ζωή σας» πρόσθεσε. 

Τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Lapid
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, o Lapid δήλωσε ότι έχει πληροφορίες για Ιρανούς που προσπαθούν να βλάψουν τους Ισραηλινούς: «Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα τους φτάσει, όπου κι αν βρίσκονται».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ιρανικές τρομοκρατικές μονάδες στην Τουρκία με στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet, και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση λόγω τρομοκρατικών απειλών για τους Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ενημέρωσαν τους τούρκους ομολόγους τους σχετικά με ένα ιρανικό δίκτυο που προτίθεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία και ζήτησαν τη βοήθειά τους για την αποτροπή τους.

Το Ιράν έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση από το Ισραήλ μετά τους μυστηριώδεις θανάτους αρκετών αξιωματικών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν προ ημερών πράκτορες που εργάζονταν για το IRGC.
 

Βαρύ πλήγμα στον τουρισμό
Ο Lapid ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Τουρκίας για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τους ισραηλινούς πολίτες. Η Άγκυρα κατανοεί ότι, ενώ ο τουρισμός είναι σημαντικός, δεν πρέπει να υποβαθμίζονται κάποιοι κίνδυνοι, είπε.

Οι ισραηλινές αρχές ελπίζουν η ταξιδιωτική προειδοποίηση να αρθεί σύντομα, καθώς η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η Τουρκία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ισραηλινούς. Το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, περισσότεροι από 507.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Χάρη στην αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων, ο στόχος φέτος ήταν να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε το Ισραήλ τον περασμένο μήνα -η πρώτη επίσκεψη τα τελευταία 15 χρόνια- αφού οι διμερείς σχέσεις είχαν περάσει από χίλια κύματα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις 25 Μαΐου: «Αναμένουμε ότι περισσότεροι Ισραηλινοί τουρίστες θα έρθουν στις διάφορες πόλεις της Τουρκίας».

Ωστόσο, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έχουν επηρεάσει τα τουριστικά σχέδια της Τουρκίας, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη από την πανδημία και για την άμβλυνση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.

ΠΗΓΗ: in.gr