ΣΜΥΑ, Τριετής Ανωτέρα Στρατιωτική Σχολή ή Διετές Ινστιτούτο Επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ)?



ΣΜΥΑ, Τριετής Ανωτέρα Στρατιωτική Σχολή ή Διετές Ινστιτούτο Επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ)?      
Ανοιχτή επιστολή προς:

α) Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.  
β) Διοικητή Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Βαγενά
γ) Διοικητή της Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοϊας (ΕΣΑΑ), Υποπτέραρχο (Μ) Αναστάσιο Χαλβατζή
δ) Διοικητή Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), Ταξίαρχο (Ι) Εμμανουήλ Ζαμπουλάκη
 
Κοιν: 
α) Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
β) Σύλλογο Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ)
 
Γράφει ο Σγός ε.α. (ΤΜΑ) 22α Σειρά ΣΤΥΑ και “EASA Auditor” Κωνσταντίνου Μάρκος

Κύριοι,
 
Είναι γνωστό σε όλους πως η συγκρότηση της “Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) με τον νόμο 4609/2019 και ΠΔ 85/2020 είναι γεγονός ύστερα από ανάλογη δέσμευση του ΥΠΕΘΑ προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA). 
Επίσης είναι γνωστό πως έργο της νεοσυσταθείσας αυτής αρχής με υπαγωγή στο ΓΕΕΘΑ είναι και η εφαρμογή του προγράμματος σπουδών που αφορά την παραγωγική “Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας” (ΣΜΥΑ) σύμφωνα με τον κανονισμό Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Αξιοπλοΐας “European Military Airworthiness Regulation” (EMAR 66/147). 
Αυτό το πρόγραμμα σπουδών αφορά μόνο τους τεχνικούς συντήρησης αεροπορικού υλικού (Μηχανικούς και Ηλεκτρονικούς) και άλλες συναφείς τεχνικές ειδικότητες που απορροφώνται προς αυτές όπως Οπλουργών, Ηλεκτρολόγων, Οργάνων, Τ/Η. 

Ακόμη είναι γνωστό σε εμένα προσωπικά τουλάχιστον, από επίσκεψη μου, κατόπιν πρόσκλησης εκ μέρους της Διοίκησης (ΔΑΕ/ΣΜΥΑ) τον Νοέμβριο 2021 μαζί με αντιπρόσωπους του ΣΑΣ, πως ήδη η Αεροπορία μέσω των Διοικήσεων της (ΔΑΕ) και (ΣΜΥΑ) και του Γενικού Επιτελείου έχουν από καιρού ξεκινήσει την μελέτη εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών της σχολής ΣΜΥΑ προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα Ευρωπαϊκά Στάνταρντ “EMAR”. 

Επίσης, έχει εκφραστεί από εμπλεκόμενους η άποψη πως αυτή η προσαρμογή στο νέο πρόγραμμα σπουδών “EMAR 66/147” αποτελεί “αναβάθμιση” για τη Σχολή με… επιστέγασμα, την απονομή των πιστοποιήσεων (πτυχίων Β1 και Β2) για τις προαναφερθείσες ειδικότητες που προσομοιάζουν πολύ με τα αντίστοιχα πτυχία που παρέχονται από την “Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας”  (ΥΠΑ) μέσω αντιστοίχων σπουδών κατά “EASA (PART 66/147)” από σχολές μεταλυκειακές, επαγγελματικής τεχνικής κατάρτισης, διετούς φοίτησης δηλαδή ….(ΙΕΚ)!

Η έντονη ανησυχία προκύπτει από την απευκταία πιθανότητα  η ηγεσία να αποφασίσει να αντικαταστήσει (ή καθ’ οιανδήποτε τρόπο υποβαθμίσει) την ακαδημαϊκότητα της παρούσης (διδακτέας – εξεταστέας ύλης) της “ανωτέρας στρατιωτικής τριετούς φοίτησης” (ΣΜΥΑ) προκειμένου να συμμορφωθεί (comply with) με το πρόγραμμα σπουδών επιπέδου “ΙΕΚ” όπως το “EMAR 66/147” με αποτέλεσμα την ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της Σχολής.

Κύριοι,
 
Έχω την απόλυτη βεβαιότητα πως η πρόθεση της ηγεσίας του στρατεύματος σε όλες τις εκπροσωπήσεις της και ανεξάρτητα υπαγωγής και ιδιότητας, δεν μπορεί παρά να επιθυμεί το βέλτιστο για το αξιόμαχο του στρατεύματος και φυσικά της κατάρτισης των στελεχών της. Αυτό είναι σαφές και εκφράζεται σε κάθε δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων μας και σε κάθε “όραμα” Αρχηγών Επιτελείων.
Με γνώμονα το τελευταίο, αναμένω πως η τελική απόφαση σας δεν θα επιτρέψει την ακαδημαϊκή υποβάθμιση της ΣΜΥΑ, όπως -για παράδειγμα- στα Μαθηματικά από (πρώτο έτος, πρώτο εξάμηνο) με εισαγωγή “Παραγώγους” που είναι σήμερα, σε … “Πρακτική αριθμητική” που υπαγορεύει το μάθημα “Module 1” των μαθηματικών προγράμματος “EMAR 66/147” επιπέδου “ΙΕΚ” και που φυσικά συμπαρασύρει το επίπεδο όλων των μαθημάτων που εξαρτώνται όπως …Θερμοδυναμική, Μηχανική ρευστών, Αεροδυναμική και όμοια! Η πλήρης δηλαδή ακαδημαϊκή απαξίωση των σπουδαστών τριετούς ανωτέρας ΣΜΥΑ!
 
Και κάποιος καλόπιστα θα παρατηρήσει μα …τα πτυχία Β1 και Β2 (που προσομοιάζουν με αυτά της Πολιτικής Αεροπορίας) δεν είναι σημαντικά? Η απάντηση είναι μία και καθαρή: ΑΣΦΑΛΩΣ!
Αρκεί να μην επηρεάζουν την Ακαδημαϊκότητα της Σχολής! Και αυτό είναι δυνατό μόνο με την απονομή των πτυχίων Β1 ή Β2  μετά το πέρας της τριετούς φοίτησης (ως έχει) δηλαδή επιπέδου ανωτέρας Σχολής όπου τα προγράμματα της εμπεριέχουν σαφέστατα τα μαθήματα κατά EMAR 66/147 σε ανώτερο μάλιστα επίπεδο! Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους αποφοίτους ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ ή ΤΕΙ οι οποίοι σαφώς και δεν χρειάζονται να μάθουν …πρακτική αριθμητική  για να πάρουν τα B1-B2 αν επιθυμούν. Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε άλλες ειδικότητες της Σχολής ΣΜΥΑ πλην τεχνικών (επί αεροσκαφών) οι οποίες δεν επηρεάζονται από τον κανονισμό …εφόσον η ακαδημαϊκότητα παραμείνει Ανωτέρας Στρατιωτικής Σχολής όπως επιθυμούμε.
 
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να διευκρινήσω πως η μικρότητα μου δεν εκπροσωπεί κανέναν, μιας και δεν έχω κάποιο θεσμικό ρόλο, αλλά πήρα το θάρρος να σας γνωστοποιήσω τις απόψεις – ανησυχίες μου καθαρά από αγάπη για τη σχολή που φοίτησα και από τις ανάγκες που διαβλέπω σε διεθνές περιβάλλον σύμφωνα με την υπέρ-μισού αιώνα ενασχόληση μου με τη συντήρηση αεροσκαφών σε όλα τα επίπεδα αλλά και σε εμπόλεμες επιχειρήσεις σαν μέλος πληρώματος (ΙΜ) και εκπαίδευση σε Πολεμική, Πολιτική και Νατοϊκή Αεροπορία και ιδιαιτέρως με την ιδιότητα μου ως “EASA Auditor” 
 
ΥΓ1: Δεν έχω κάποια ένδειξη ή ενημέρωση πως η ηγεσία θα κινηθεί σε βάρος της Ακαδημαϊκότητας της Σχολής αλλά η αγωνία και η ανησυχία βρίσκεται ακριβώς εκεί. Να προλάβουμε δηλαδή μια ατυχή από κακή σύμπτωση ή πληροφόρηση απόφαση πριν είναι αργά!  
 
ΥΓ2: Θα είχε εξαιρετική σημασία για τους ε.ε. & ε.α. Αποφοίτους της Σχολής ΣΤΥΑ/ΣΜΥΑ μια διαβεβαίωση σας -με οποιονδήποτε τρόπο κρίνετε- πως η παρούσα ακαδημαϊκότητα τριετούς ανωτέρας σχολής, να διατηρηθεί απολύτως - αν δεν αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Οι δε πιστοποιήσεις Β1 και Β2 να απονέμονται αυτομάτως με το πέρας των σπουδών και εργαστηρίων – πρακτικής για να είμαστε συνεπείς και με τα πρότυπα Ευρωπαϊκής Άμυνας και ΝΑΤΟ! Όχι μόνο, αλλά και οι απόφοιτοι της ΣΜΥΑ να ίστανται ακαδημαϊκά αξιοπρεπώς συγκριτικά με τους εισερχόμενους  εθελοντές και εξ ανακατάταξης από ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ ή ακόμη και ΑΕΙ αναλόγως των αναγκών της υπηρεσίας. 

ΥΓ3: Ασφαλώς και θέτω εαυτόν στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση τυχόν απαιτηθεί! 
   
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας!

Μετά μεγίστης τιμής 
Μάρκος Κωνσταντίνου Σγός (ΤΜΑ) ε.α. 22α Σειρά ΣΤΥΑ
Senior Maintenance Aeronautical Engineer
NSPA Technical & Quality Officer 
Flight Engineer & EASA Auditor 
MA (CERIS) International Politics
Τακτικό μέλος Α.ΑΚ.Ε & Ε.Α.Ε.

Θεσσαλίας 3 Νέο Ηράκλειο ΤΚ 14121
Τηλ. 6932619040