Σημάδια αποκλιμάκωσης από Ακάρ - «Να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους με Ελλάδα»



Μετά την κλιμάκωση με σειρά εμπρηστικών δηλώσεων τις προηγούμενες μέρες, διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια αλλαγής στάσης από την Άγκυρα. «Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την ενημέρωση Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO.

«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία» πρόσθεσε ο Ακάρ, αναφερόμενος στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κράτησε πέντε λεπτά. Η Αθήνα δεν βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση της Τουρκίας με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι αποφασισμένο να επιμείνει στην οδό της διεθνοποίησης των προκλήσεων.

Δύο σημαντικοί «σταθμοί» για τη διεθνοποίηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Ιούνιο έχει δύο σημαντικούς «σταθμούς» ως προς τη διεθνοποίηση της τουρκικής τακτικής, καθώς πρόκειται να βάλει στο επίκεντρο των συζητήσεων την τουρκική αναθεωρητική ρητορική. Ο πρώτος «σταθμός» είναι στις Βρυξέλλες για την τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ξεκαθαρίσει ότι, όχι μόνο θα θέσει το θέμα προς συζήτηση, αλλά θα ζητήσει να υπάρξει σαφής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων.

Επόμενος «σταθμός» είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου. Το παρόν αναμένεται ότι θα δώσουν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ευρωπαίοι «παίχτες κλειδιά» της συμμαχίας όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης ηρεμίας στο εσωτερικό της συμμαχίας, σε μία περίοδο που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Εκεί αναμένεται να τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, στοιχείο που επηρεάζει τη συνολική εικόνα της συμμαχίας.