”Καμπανάκι” από τις ΗΠΑ: Πακιστάν & Τουρκία θα κατασκευάσουν νέο μαχητικό – Επικίνδυνος ο άξονας Άγκυρας-Ισλαμαμπάντ-Πεκίνου



Σε άρθρο του αμερικανικού Τύπου συζητήθηκε η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ενώ αναφέρθηκε η περίπτωση για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU ή TF-X) που αναπτύσσει. «Η Τουρκία τώρα προσπαθεί να φτιάξει το δικό της».

”Ο ιστότοπος ανάλυσης 19FortyFive (1945) με έδρα τις ΗΠΑ αξιολόγησε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ως αποτέλεσμα της κρίσης των S-400 με τις ΗΠΑ και των κυρώσεων. Στο άρθρο της Maya Carlin γράφτηκε η διαδικασία του έργου μαχητικού αεροσκάφους που είναι γνωστό ως National Combat Aircraft (MMU) ή Turkish Fighter X (TF-X).

Η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, η Carlin δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ώθησε την Τουρκία να επιταχύνει το δικό της πρόγραμμα μαχητικών stealth.

Στο άρθρο της Carlin, “Η Τουρκία και το Πακιστάν συνεργάζονται για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Το δικινητήριο μαχητικό TF-X stealth ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και το αεροσκάφος ετοιμάζεται τώρα να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση στο 2025. Η Τουρκική Αεροδιαστημική και Διαστημική Βιομηχανία παρουσίασε ένα μοντέλο πλήρους κλίμακας Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης αυτόν τον Φεβρουάριο». είπε.

Η Κάρλιν δήλωσε ότι μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο Πακιστάν για να αναπτύξει μια εναλλακτική λύση.

Το άρθρο αναφέρει, “Το TF-X θα αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο F-16 της χώρας. Το νέο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, που ονομάζεται “το πρώτο μεγάλο μαχητικό του Ισλαμικού κόσμου”, θα βελτιώσει τις αμυντικές σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν και θα μειώσει την εξάρτηση της Άγκυρας από τα αμερικανικά αεροσκάφη”.

“Το TF-X θα είναι ένα αεροσκάφος με δυνατότητες επίθεσης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Το αεροσκάφος φέρεται να διαθέτει ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας, δικτυωμένο έλεγχο drone και προηγμένο εσωτερικό χώρο όπλων. Ο Ερντογάν έχει αναπτύξει δεσμούς με το Μπαγκλαντές, το Καζακστάν και τη Μαλαισία μέσω πωλήσεων όπλων και άλλων προσπαθειών στρατιωτικής συνεργασίας. Με την υποστήριξη του πακιστανικού-τουρκικού κοινού μαχητικού πέμπτης γενιάς, αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να απαλλάξει την Τουρκία από την ανάγκη για στρατιωτικό εξοπλισμό κατασκευής των ΗΠΑ στο μέλλον.

Ενώ είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις χώρες της Νότιας Ασίας, το σκεπτικό του Ερντογάν για την επιλογή του Πακιστάν ως συνεργάτη του στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών πιθανότατα έχει να κάνει και με την Κίνα. Το Πακιστάν δέχεται στρατιωτικές εξαγωγές από την Κίνα εδώ και δεκαετίες. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός παρείχε στο Ισλαμαμπάντ την τεχνολογία που απαιτείται για την ανάπτυξη πυραύλων, αρμάτων μάχης, αεριωθούμενων αεροσκαφών και ακόμη και υποβρυχίων. Από τότε που οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, ο Ερντογάν μπορεί να κινείται μέσω του Πακιστάν για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία μαχητικών αεροσκαφών της Κίνας.

Ο Ερντογάν βλέπει το «πρώτο μεγάλο πολεμικό αεροπλάνο του ισλαμικού κόσμου» ως τουρκική νίκη. Το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης θα αναπληρώσει το γηρασμένο εναέριο οπλοστάσιο της Άγκυρας και θα ενισχύσει την Τουρκία ως αμυντικό παραγωγό της περιοχής.”