Εκρηξη Παναγιωτόπουλου για διαρροές από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σε βουλευτές: "Η αντικατασκοπεία είναι ελβετικό τυρί"



Πολύ εκνευρισμένος εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή διαρροές από αξιωματικούς σε βουλευτές για τη διάταξη των δυνάμεων στα νησιά. Και όπως είπε θα θέσει το θέμα τους Αρχηγούς των Επιτελείων καθώς όπως σημείωσε το το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με "ελβετικό τυρί". Αφορμή στάθηκε μια αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για τη διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί της Λέσβου.

"Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο" είπε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για την έκρηξη ήταν η αναφορά του βουλευτή Μπουρνούς για τις δυνάμεις στη Λέσβο: "Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο, ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς!! " είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος για λόγους μυστικότητας δεν αποκάλυψε στη Βουλή και περισσότερα στοιχεία για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την πληροφορία εθνικό απόρρητο. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζήτησε περισσότερη πληροφόρηση, με την επισήμανση ότι τα στοιχεία είναι γνωστά στους Ουκρανούς αλλά παραμένουν μυστικά για τη Βουλή των Ελλήνων.

Πάντως επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία όπλα που θα αποδυναμώσουν την αμυντική διάταξη της χώρας και των νησιών. Και τόνισε ότι η ανταλλαγή των παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων θα γίνει μετά από επιθεώρηση και έλεγχο των πιο σύγχρονων που προσφέρει η Γερμανία και εφόσον εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους.

Αναφορικά δε με το αν θα αποσταλεί και νέο υλικό στην Ουκρανία είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει τανκς Leopard, S300, αντιαρματικά και άλλα συστήματα που βρίσκονται στα νησιά ή οτιδήποτε άλλο που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εθνική ασφάλεια.