Φωτιά στο Αιγαίο – Δεδομένος ο δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα – Τι θα περιλαμβάνει!

 

Η τουρκική προκλητικότητα βάζει… φωτιά στο Αιγαίο και φέρνει εξελίξεις από την ελληνική πλευρά.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ανώτατος αξιωματικός του ελληνικού «Πενταγώνου» στα ΝΕΑ, μιλώντας για τα όσα γίνονται στο Αιγαίο και για το… καυτό καλοκαίρι που έρχεται.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα.

Πρόκειται για μία απόφαση μάλιστα που έχει περάσει από τη Βουλή και έχει εγκριθεί προ δύο ετών η Δομή Δυνάμεων 2021-2034, που θα έχει αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές που διαθέτει εκείνος της Σαλαμίνας.

Τα σχέδια πλέον προχωρούν ακόμα πιο γρήγορα, με τις διαδικασίες να γίνονται αστραπιαία, αφού η προκλητικότητα από την Τουρκία δε λέει να σταματήσει.

Οι ειδικοί όπως προείπαμε περιμένουν ένα αρκετά… καυτό καλοκαίρι και έτσι θέλουν έτοιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται έναν υπερσύγχρονο ναύσταθμο που θα είναι ο Νο2 του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί άλλο είναι να υπάρχει μια πρόκληση από την Άγκυρα στα νότια της Κρήτης, για παράδειγμα, και να υπάρχει στη Σούδα ένα ορμητήριο πλοίων με 20 πλοία κάθε τύπου και άλλο ο σημερινός ναύσταθμός του ΠΝ όπου σταθμεύουν σε μόνιμη βάση φρεγάτα, πυραυλάκατος, υποβρύχιο.

Οι επιχειρησιακοί και γεωπολιτικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει δηλαδή τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων στην απόφαση για τον δεύτερο ναύσταθμο είναι ξεκάθαροι. Με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα θα μπορεί να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις, ενεργειακές και γεωπολιτικές, και τις προκλήσεις στην περιοχή.

Ένας ακόμη παράγοντας που έχουν συνυπολογίσει οι επιτελείς είναι ότι με ναύσταθμο στην Κρήτη, εφάμιλλο της Σαλαμίνας, η μεγαλόνησος θα αξιοποιηθεί στο έπακρο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή πως δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου του ΠΝ στη Σούδα προσφέρει ένα «backup», μια πολύτιμη εφεδρεία του Στόλου στην απευκταία περίπτωση που ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας αποτελέσει στόχο του εχθρού.

Όλα όσα θα διαθέτει ο νέος ναύσταθμος!
Με τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη, αντίστοιχου της Σαλαμίνας, θα μπορεί να ελλιμενίζεται ο μισός Στόλος. Παράλληλα όμως τα καράβια δεν θα έχουν εκεί απλώς δυνατότητες ανεφοδιασμού, αλλά θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις και υποδομές συντήρησης και επισκευών, όπως δηλαδή και στη Σαλαμίνα.

Επιπλέον, μόνιμος ελλιμενισμός πολλών μονάδων σημαίνει ότι θα χρειαστούν και υποδομές στέγασης των στελεχών του Ναυτικού και των οικογενειών τους. Αυτό είναι δε ένα στοιχείο που κάνει αρκετούς στο ΠΝ να μην είναι τόσο αισιόδοξοι για την υλοποίηση του πρότζεκτ ή τουλάχιστον για την άμεση υλοποίησή του.

Για παράδειγμα, για τη μόνιμη στάθμευση 5 φρεγατών στη Σούδα (με 150 άτομα πλήρωμα) θα απαιτούνταν η κατασκευή υποδομών γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, συνολικά για 2.250 άτομα.

Χρειάζονται δηλαδή και κονδύλια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Το κόστος εξάλλου είχε φρενάρει παρόμοια σχέδια που υπήρχαν στο παρελθόν.