Γεωπολιτικός-”σεισμός”: Η συμμαχία Ινδίας, Ισραήλ & ΗΑΕ αλλάζει τα δεδομένα – Πως μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα



Σε μια εποχή που ο Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια (Quad) — που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες — διευρύνει τη συνεργασία με κάθε συνάντηση σε επίπεδο συνόδου, μια άλλη τέτοια ομάδα, η West Asia Quad, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, κάνει επίσης βήματα προόδου.

Οι ηγέτες των εθνών Quad συγκάλεσαν μια συνάντηση στο Τόκιο αυτόν τον μήνα για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό που είναι χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικός.

Αυτή ήταν η τέταρτη συνάντησή τους, και η δεύτερη αυτοπροσώπως, για να αποδείξουν ότι το Quad είναι μια «δύναμη για το καλό».

Μια άλλη βασική ομάδα που σημειώνει πρόοδο είναι η West Asia Quad – που αποτελείται από την Ινδία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Γράφοντας στην εφημερίδα The Hill, οι αρθρογράφοι Husain Haqqani και Aparna Pande υποστήριξαν ότι η συνεργασία της Δυτικής Ασίας περιλαμβάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση των κοινών απειλών.

Σύμφωνα με αυτούς, ”το West Asia Quad συγκεντρώνεται από κοινά συμφέροντα και συμπληρωματικές δυνατότητες.”

“Κάθε μία από αυτές τις χώρες γνωρίζει ότι πρέπει να συνεργαστεί κατά της Κίνας”, έγραψαν σε κοινή στήλη.

“Ενώ οι ΗΠΑ φέρνουν τη στρατιωτική τους δύναμη στο τραπέζι, άλλοι εταίροι μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά ο ένας στην ασφάλεια ή την οικονομία του άλλου. Ο στρατηγικός πραγματισμός των ΗΑΕ παρέχει μια κόλλα για τον όμιλο, διασφαλίζοντας παράλληλα την Ινδία για προμήθειες ενέργειας και ευκαιρίες απασχόλησης για έναν τεράστιο πληθυσμό. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν την Ινδία ως μια εξωτερική δύναμη που εξισορροπεί την Κίνα και δεν αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως απειλή», ανέφεραν.

“Η τεχνολογική και οικονομική δύναμη του Ισραήλ και η στρατιωτική ικανότητα πληροφοριών του Ισραήλ, συνεργάζονται καλά με την ικανότητα της Ινδίας να παρέχει ανθρώπινο δυναμικό και πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά. Η τολμηρή κίνηση των ΗΑΕ να αναγνωρίσει το Ισραήλ και η σταθερή δέσμευσή τους στις Συμφωνίες του Αβραάμ, το έχουν φέρει κοντά Ισραήλ», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τους Haqqani και Pande, το West Asia Quad λειτουργεί επειδή συγκεντρώνει δύο βασικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής – το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – με μια πιο δυναμική Ινδία και την εγκατεστημένη εξωτερική δύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες.”, αναφέρει το άρθρο.

Η στάση της Ελλάδας
Η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ-ΗΑΕ και πολύ καλές με την Ινδία.

Η χώρα μας έχει κάθε όφελος από την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις παραπάνω χώρες, αφού η  η τουρκική στάση στην Α. Μεσόγειο προδιαθέτει για επικίνδυνες εξελίξεις.

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να “φέρει” την Ινδία κοντά της με κοινές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει η Τουρκία με το Πακιστάν.

Ο παράγων Ινδία
Την ίδια στιγμή, η Ινδία θα επιθυμούσε ενεργότερο ρόλο στην Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, το Νέο Δελχί «καλοβλέπει» την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με σειρά αραβικών χωρών. Πέραν της εισαγωγής καυσίμων, η Μέση Ανατολή και οι χώρες του Κόλπου αποτελούν περιοχή απασχόλησης για τους Ινδούς πολίτες. Ταυτόχρονα, στις αραβικές χώρες διαβιεί ινδική διασπορά της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ενδεικτικό ότι το 30% του πληθυσμού των ΗΑΕ αποτελείται από Ινδούς.

Για την Ινδία, όπως και για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι ένας δυνητικός φορέας μεγάλων επενδύσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της. Παράλληλα, το Νέο Δελχί και το Άμπου Ντάμπι συνεργάζονται στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συντελεί η κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών, εκατέρωθεν. Σε εβδομαδιαία βάση και προ της πανδημίας, λάμβαναν χώρα 1.760 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.