ΥΠΕΘΑ για βοήθεια στην Ουκρανία – Δεν παραχωρούνται τα BMP-1 με δίδυμο πυροβόλο 23 mm



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας στις 8 Ιουνίου στην Βουλή για την βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό προς την Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ενεργών τεθωρακισμένων BMP-1 στην δύναμη του Ελληνικού Στρατού, ανέρχεται σε 185. Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, πρόκειται για 141 οχήματα τυπικής διαμορφώσεως με πύργο που φέρει πυροβόλο των 73 mm, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έχει παύσει να χρησιμοποιείται, ενώ άλλα 44 οχήματα έχουν μετασκευαστεί και φέρουν στην θέση του πύργου δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο Zu-23-2 των 23 mm, για αντιαποβατικό ρόλο και αντιαεροπορικά πυρά εναντίον χαμηλά και αργά ιπτάμενων στόχων, όπως ελικόπτερα.

Ο ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι επιδιώκεται η παραλαβή ισαρίθμων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3, ενώ από τα λεγόμενά του, προκύπτει σαφώς ότι δεν υπάρχει πρόθεση παραχωρήσεως των 44 BMP-1 που φέρουν δίδυμο πυροβόλο Zu-23-2. Αν και τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν έναν πιο εξειδικευμένο ίσως ρόλο, το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ορθολογική η διατήρηση ικανότητος συντηρήσεως ενός τύπου σε τόσο μικρό αριθμό.

Την ίδια ημέρα, τo YΠΕΘΑ εξέδωσε το παρακάτω σχετικό Δελτίο Τύπου:

Ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε αναλυτικώς και κατόπιν αιτήματός τους, σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης για τις τρέχουσες εξελίξεις και, ειδικότερα, για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Κατά την Πρωτολογία του ο ΥΕΘΑ επισήμανε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αυτό είναι το νόημα της σημερινής διαδικασίας, να κάνω ενημέρωση, δηλαδή να μιλήσουν οι Συνάδελφοι πριν από την ενημέρωση, νομίζω είναι λίγο άτοπο, εξάλλου όλα αυτά τα έχουμε προκαθορίσει. Απλά πριν μπω στα θέματα να σας πω ότι υπάρχει κάθε καλή διάθεση κι από εμένα και από τον κ. Δένδια -είμαι σίγουρος ότι το δέχεστε αυτό- για να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση του Σώματος.

Όμως οι εξελίξεις είναι άνευ προηγουμένου πυκνές, όπου το πρόγραμμα είναι βαρύ και καθημερινό. Χθες είχα την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Άμυνας για μια σειρά από θέματα που ασφαλώς ενδιαφέρουν κάποια από αυτά εστιάζονται και στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε. Αύριο έρχεται ο Βούλγαρος, μεθαύριο είναι η διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο Ηγετών, τους φιλοξενεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Έρχεται και ο Γερμανός Καγκελάριος. Εν τω μεταξύ, θα έχω κάνει τη δεύτερη τηλεφωνική επαφή με τον Γερμανό Υφυπουργό Άμυνας, αφού προ ημερών έκανα την πρώτη με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας για να συζητήσουμε το θέμα που θα σας αναπτύξω πιο κάτω, σχετικά με το ζήτημα αυτό της ανταλλαγής των δικών μας ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά “Marder”, γιατί έχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, αν δεν διευθετηθούν.