Στρατηγός Τζούμης: Η αντικατάσταση των BMP-1 απαιτείται να γίνει άμεσα



"Το 2001 ως Διοικητής Μονάδος στη Λήμνο είχα προσωπική εμπειρία και ευτυχώς με τη βοήθεια του Θεού δεν υπήρχε τραυματισμός ή κάποια απώλεια προσωπικού. Δυστυχώς το 2004 σε Μονάδα της Ηπείρου υπήρξε ατύχημα με BMP-1 για τον ίδιο λόγο που είχε ως αποτέλεσμα τα θάνατο δύο Ανθυπολοχαγών και τον τραυματισμό τριών ακόμα εκπαιδευομένων''

Νέες απόψεις για τα θέμα των Γερμανικών ΤΟΜΑ Marder και την αντικατάσταση των BMP-1  καταθέτει ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας.

Ακολουθεί η παρέμβασή του: 

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης BMP-1 : Τη δεκαετία του ’90, ο ελληνικός στρατός κατακλύσθηκε από υλικό ανατολικογερμανικής και πρώην σοβιετικής προέλευσης. Λόγω της πολυτυπίας και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών κατέληξε να είναι εξαιρετικά προβληματικό. Το ΒMP-1 παρά το γεγονός ότι διαθέτει πυροβόλο 73 mm, παρουσιάζει κατασκευαστικές αδυναμίες, μία από τις οποίες αφορά την παύση λειτουργίας των φρένων και του τιμονιού όταν σβήσει η μηχανή του.

Το 2001 ως Διοικητής Μονάδος στη Λήμνο είχα προσωπική εμπειρία επ΄ αυτού και ευτυχώς με τη βοήθεια του Θεού δεν υπήρχε τραυματισμός ή κάποια απώλεια προσωπικού, Δυστυχώς το 2004 σε Μονάδα της Ηπείρου υπήρξε ατύχημα με BMP-1 για τον ίδιο λόγο που είχε ως αποτέλεσμα τα θάνατο δύο Ανθυπολοχαγών και τον τραυματισμό τριών ακόμα εκπαιδευομένων.
 
Αν με ρωτούσαν ως Διοικητή Μονάδος : «Επιθυμείς την αντικατάσταση των ΒMP-1 με ένα άλλο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ;» , η απάντηση θα ήταν καταφατική χωρίς ενδοιασμό. Παρά τα προβλήματα όμως που παρουσιάζουν η αντικατάσταση τους απαιτείται να γίνει άμεσα.

Αυτά για το επιχειρησιακό σκέλος σχετικά με την απόφαση για ανταλλαγή των ΒΜP-1 που θα αποσταλούν στην Ουκρανία με Γερμανικά Marder.

Σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος :

- Για την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία υπάρχουν επιφυλάξεις για την απόφαση ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη που την έχουν χαρακτηρίσει «κίνηση υψηλού ρίσκου».

- Η ενημέρωση σχετικά με αποστολή οπλικών συστημάτων απαιτείται να γίνεται από την ελληνική πλευρά και όχι από τη Γερμανία.