Το μεγάλο ελληνογερμανικό deal με τα τεθωρακισμένα - Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ» των ίσων αποστάσεων;



Η επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη.

Στην Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ»;
Όπως έγινε κατανοητό το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τη συμφωνία μεγατόνων για την ανταλλαγή τεθωρακισμένων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, το Βερολίνο φέρεται να εγκαταλείπει τη λογική των ίσων αποστάσεων. Μάλιστα, μπορεί να είναι ακόμα νωρίς, μα όλα δείχνουν πως η προσέγγιση δύναται να καταλήξει σε μία ελληνογερμανική συμμαχία, μακριά από την περιβόητη διαμεσολάβαση και τις πρακτικές Μέρκελ.

Οι δηλώσεις Σολτς
«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΘΑ έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι τα BMP-1 συγκαταλέγονται στα πιο διαδεδομένα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο, ενώ τα Marder χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Η αποκάλυψη του NEWPOST: Στη «φωλιά» των Ελλήνων «μαυροσκούφηδων» οι Γερμανοί για τα Leopard

Την επιβλητική πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής πέρασε στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost κλιμάκιο εκπροσώπων της Γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei Wegmann.To ραντεβού με τα ανώτατα Στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού ήρθε ως συνέχεια των επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθεια να «κλειδώσει» το μεγάλο «deal» για την αναβάθμιση των Ελληνικών leopard, την απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις καινούργιων τεθωρακισμένων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ με ταυτόχρονη μεταφορά Γερμανικού εργοστασίου σε Ελληνικό έδαφος.

Στην «καρδιά» των Ελλήνων «μαυροσκούφηδων» πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η πρώτη τεχνική συνάντηση των Γερμανών της KMW με εξειδικευμένα Στελέχη του ΓΕΣ κυρίως από το όπλο των τεθωρακισμένων. Με τους Γερμανούς να αναλύουν τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο αναβάθμισης το οποίο προσφέρουν για τα Ελληνικά Leopard και να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα Ελλήνων Επιτελών τόσο για τα άρματα μάχης όσο και για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα τα οποία μπορούν να αποκτηθούν από τον Στρατό Ξηράς προκειμένου να αντικαταστήσουν κυρίως τα υπέργηρα M-113.

Η αναβάθμιση αφορά το σύνολο των αρμάτων Leo 2 και προβλέπει ένα πλήρες πακέτο που αφορά το σύνολο του άρματος με έμφαση στα ηλεκτρονικά αλλά και τα παλαιότερα Leo 1 με τοποθέτηση σύγχρονου συστήματος εντοπισμού στόχων και σκόπευσης. Με το project να αγγίζει το 1 δις με δεδομένο ότι όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε Ελληνικό έδαφος και με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Επιπλέον στο «μικροσκόπιο» τέθηκε και το ζήτημα της κατασκευής είτε τροχοφόρων είτε ερπυστριοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα με τη ΚΜW να προτείνει τα Boxer Lynx Puma και Marder.

Eίχε προηγηθεί στις 31 Μαρτίου η συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Έρνστ Ράιχελ όπου το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Με την Ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αίτημα της Αθήνας είναι μια πιθανή συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης πόσο μάλλον και για αγορά καινούργιων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ να συνδυαστεί με τη μεταφορά Γερμανικού εργοστασίου σε Ελληνικό έδαφος. Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει όπως τονίστηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης σήμερα στον Αυλώνα αποτιμώνται ως θετικά ωστόσο όπως φαίνεται θα χρειαστεί μια σειρά επαφών η οποία πέρα από το τεχνικό θα γίνει και σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη συμφωνία.