Eλληνικά F-16 Viper Vs Τούρκικα Εurofighter: Ποιος θα κερδίσει αν βρεθούν αντιμέτωπα στο Αιγαίο – Το μεγάλο πρόβλημα



Tα ελληνικά F-16 Viper και τα τούρκικα Εurofighter είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Eλληνικά F-16 Viper Vs Τούρκικα Εurofighter: Ποιος θα κερδίσει αν βρεθούν αντιμέτωπα στο Αιγαίο τα αναβαθμισμένα ελληνικά μαχητικά και τα νέα μαχητικά που θέλει η Άγκυρα.

Τα ελληνικά F-16 Viper ανηχυσούν ιδιαίτερα τους Τούρκους, περισσότερο και από τα νέα ελληνικά Rafale, καθώς όπως λένε οι Τούρκοι αναλυτές, ο αριθμός τους είναι μεγάλος (σ.σ. 83 έως 120) που βάζουν δύσκολα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα χαρακτηριστικά τους.

Τα νέα ελληνικά Viper θα είναι τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης ενώ θα διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες και πολύ καλύτερο ραντάρ από τα τουρκικά Eurofighter.

Τα ελληνικά F-16 Viper διαθέτουν ραντάρ AESA, σε αντίθεση με τα τουρκικά Eurofighter Tranche 1, τα οποία δεν διαθέτουν ραντάρ AESA και ικανοποιητικές δυνατότητες σε αποστολές αέρος – εδάφους.

Τα οπλικά συστήματα των δύο μαχητικών F-16 Viper και Εurofighter, επίσης έχουν μεγάλες διαφορές, υπέρ των ελληνικών Viper.

Στα βρετανικά Tranche 1 δεν έχουν πιστοποιηθεί οπλικά συστήματα – πύραυλοι των τελευταίων μοντέλων.

Τα τουρκικά Eurofighter δεν θα παίρνουν γαλλικούς και γερμανικούς πυραύλους.

Αν και στις αερομαχίες, F-16 Viper και Eurofighter και τα δύο μαχητικά έχουν σχεδόν τις ίδιες δυνατότες, οι Έλληνες πιλότοι είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα F 16 και τις τακτικές αναχαίτισης που για αρκετά χρόνια θα είναι ένα επίπεδο πάνω από τους Τούρκους, οι οποίοι θα χρειαστούν καιρό για να μάθουν τα νέα γι αυτούς Eurofighter.

Η Ελλάδα την επόμενη τριετία – τετραετία θα έχει ένα σύνολο 100-120 μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς, την ώρα που η Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση θα διαθέτει έως 40 Eurofighter Tranche 1.

Η αναλογία θα είναι τρία πως ένα και πρόκειται να αλλάξει για αρκετά χρόνια, με τα σημερινά δεδομένα.

Ακόμα και αν η Τουρκία αγοράσει νέας γενιάς Eurofighter η παραλαβή του θα αργήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί μία μοίρα αεροσκαφών (σ.σ. και με όποια κολύμματα από εμπάργκο όπλων και δυσχαιριών από την Ε.Ε. προκύψουν).