"Εισβολή" IDF στην Κύπρο! Γιατί το Ισραήλ επέλεξε τη μεγαλόνησο σε προσομοίωση πολέμου με τη Χεζμπολάχ



Προσομοίωση μιας χερσαίας επίθεσης βαθιά μέσα στον Λίβανο σε έναν πιθανό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ ολοκλήρωσαν την Πέμπτη μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Κύπρο, προσομοιώνοντας μια στρατιωτική χερσαία επίθεση βαθιά μέσα στον Λίβανο σε έναν πιθανό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το νησί της Μεσογείου επιλέχθηκε τόσο για το γεωγραφικό ανάγλυφο παρόμοιο με του Λιβάνου - ορεινό κατά μήκος μιας παράκτιας πεδιάδας - όσο και για την γειτνίασή του με το Ισραήλ. Η άσκηση προσομοίωσε διάφορες δυσκολίες σε μια επίθεση εδάφους, όπως τροφή, νερό και πυρομαχικά, ζητήματα επικοινωνίας και τις γενικές επιπλοκές κατά την επιχειρησιακή δράση σε άγνωστη περιοχή.

«Η πρώτη πρόκληση για την οποία προετοιμαστήκαμε ήταν η συγκέντρωση στρατευμάτων», είπε ο Ταξίαρχος Όφερ Γουίντερ, διοικητής της 98ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών, που ηγήθηκε της άσκησης.

Ο Γουίντερ είπε ότι χιλιάδες στρατιώτες εισήχθησαν για να παίξουν στην πλευρά του Λιβάνου, χρησιμοποιώντας βάρκες, αεροπλάνα και ελικόπτερα. «Φτάσαμε στο πεδίο με μεγάλη ένταση. Απλώσαμε τα στρατεύματα και άρχισαν να επιχειρούν εναντίον βασικών περιοχών και σημαντικών στόχων που προσδιορίσαμε ότι ήταν σημαντικοί να νικήσουμε», είπε, αναφερόμενος σε εχθρικές στρατιωτικές τοποθεσίες και πεδία εκτόξευσης πυραύλων.

Σύμφωνα με τον Γουίντερ, τα στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομές με σημαντική απόσταση μεταξύ τους «προκαλώντας την ικανότητά τους να εργάζονται ενώ ήταν αποσυνδεδεμένοι». Τα στρατεύματα λειτουργούσαν με την παραδοχή ότι δεν θα είχαν επικοινωνία με το αρχηγείο, και αντ' αυτού θα έπρεπε να βασίζονται στην επικοινωνία μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μέσα επικοινωνίας που βασίζονται σε δορυφόρους.

Τα στρατεύματα της 98ης μεραρχίας εξασκήθηκαν επίσης να εργάζονται παράλληλα με τις ειδικές δυνάμεις σε άγνωστο έδαφος, καθώς και να ανταποκρίνονται σε αιφνιδιαστικά γεγονότα. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος της άσκησης ήταν η προσομοίωση της διακοπής των πυραύλων της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ εν μέσω μιας μεγάλης κλιμάκωσης, μέσω μιας χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος ήταν η «σημαντική παρουσία» στις περιοχές από όπου γίνονται οι επιθέσεις, κρατώντας τον εχθρό μακριά από τα σύνορα.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα αντιπροσωπεύει εδώ και καιρό την πιο σημαντική στρατιωτική απειλή του IDF, με ένα εκτιμώμενο οπλοστάσιο σχεδόν 150.000 ρουκετών και πυραύλων που μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη στρατιωτική εκτίμηση, οι ισραηλινές πόλεις θα μπορούσαν να βομβαρδιστούν με 1.500 ρουκέτες την ημέρα και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε γρήγορα να φτάσει τους εκατοντάδες εάν ξεσπάσει ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι μια στρατιωτική εκστρατεία πιθανότατα θα οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στον Λίβανο, τόσο μαχητών της Χεζμπολάχ όσο και αμάχων. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων στον Δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ενώ το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στο νότιο Λίβανο. Ο μήνας των μαχών σκότωσε περίπου 1.200 Λιβανέζους (ο Λίβανος λέει ότι οι περισσότεροι ήταν άμαχοι· ο IDF είπε ότι τουλάχιστον οι μισοί ήταν μαχητές) καθώς και 44 Ισραηλινοί πολίτες και 121 Ισραηλινοί στρατιώτες. Προηγούμενες εκτιμήσεις του IDF ανέφεραν τον αριθμό των ρουκετών που θα μπορούσαν να στοχεύουν καθημερινά το Ισραήλ σε έναν μελλοντικό πόλεμο σε 1.000-3.000.

Για να ελαχιστοποιηθεί η βολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα στρατεύματα επιφορτίστηκαν με επιδρομές σε κέντρα διοίκησης του εχθρού και σε άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, για να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο έλεγχο των περιοχών που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση επιθέσεων.

Σε αντίθεση με τις μάχες με μαχητές που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αεροπορικές εκστρατείες, ένας πόλεμος στον Λίβανο θα έπρεπε μάλλον να εντάξει χερσαία επιχείρηση, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.
 
Ταυτόχρονα, οι ειδικές δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης μονάδας μηχανικού Yahalom - εξασκήθηκαν στην κατεδάφιση αυτού που ο στρατός αποκάλεσε «κρίσιμη υποδομή του εχθρού». Η μονάδα μηχανικού προσομοίωσε επίσης τον καθαρισμό εκρηκτικών και άλλα εμπόδια, καθώς και την κατεδάφιση εχθρικών σηράγγων. Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι έχει ένα δίκτυο σηράγγων σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου, μερικές από τις οποίες καταστράφηκαν από το Ισραήλ το 2018 αφού πέρασαν στο Ισραήλ.

Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού προσομοίωσαν αμυντικούς και επιθετικούς ελιγμούς στη θάλασσα, εκτός από τη μεταφορά και τη διάσωση στρατευμάτων εν μέσω της άσκησης.
 
Η Κύπρος δεν συμμετείχε άμεσα στην άσκηση. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ και ο αρχηγός του IDF, Αβίβ Κοχάβι, χαιρέτησαν τη «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το IDF βλέπει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή σημαντικού ενδιαφέροντος προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα της ασφάλειας, όπου η «στρατηγική συνεργασία» με εταίρους —όπως η Κύπρος και η Ελλάδα— είναι μεγάλης σημασίας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της μεγάλης άσκησης διάρκειας ενός μήνα - που ονομάστηκε Chariots of Fire - η Πολεμική Αεροπορία προσομοίωσε αεροπορικές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η άσκηση Chariots of Fire ήταν η μεγαλύτερη άσκηση του στρατού εδώ και δεκαετίες. Αντιμετώπισε την πιθανότητα ξαφνικών γεγονότων να ξεσπούν σε πολλά θέατρα ταυτόχρονα, ενώ εστίαζε στην καταπολέμηση της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
 
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου εξάσκησε μια προσομοίωση την περασμένη εβδομάδα στην οποία 80 τοποθεσίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε επιθέσεις με πυραύλους με περίπου 300 θύματα, κατά τη διάρκεια μιας πολυήμερης έξαρσης με τη Χεζμπολάχ.

Οι ασκήσεις έχουν επίσης εγείρει «αρκετά» ζητήματα με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός χειρίζεται την επιμελητεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Επιμελητείας του IDF, Ταξίαρχος, Πίνι Μπεν Μόγιαλ. Είπε ότι ο στρατός θα εξετάσει αυτά τα ζητήματα και θα βρει τρόπους να τα αντιμετωπίσει, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασκήσεις είχαν ως στόχο την αύξηση της ικανότητας και της ετοιμότητας των στρατευμάτων και των κορυφαίων αξιωματικών για πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς και στο συντονισμό με άλλους οργανισμούς έκτακτης ανάγκης, τοπικές αρχές και κυβερνητικά υπουργεία.