«Απόβαση» των Marder προς ενίσχυση των νησιών-Το «πράσινο φως» περιμένει το ΓΕΣ



Τα Marder διαθέτουν καλύτερα σκοπευτικά συστήματα και σύγχρονες διόπτρες, ενώ σε ορισμένα οχήματα έχουν προσαρμοστεί εκτοξευτήρες MILAN

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένει το ειδικό κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού ώστε να ταξιδέψει στη Γερμανία και να αξιολογήσει τα τεθωρακισμένα Marder 1A3 που θα παραλάβει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση των απαρχαιωμένων BMP-1 στην Ουκρανία.

Μόλις τα δύο υπουργεία Άμυνας συμφωνήσουν στους όρους της ανταλλαγής, οι αξιωματικοί του ΓΕΣ θα μεταβούν στις γερμανικές μονάδες που διαθέτουν Marder ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση που βρίσκονται τα οχήματα και να επιλέξουν ποια από αυτά θα έρθουν στην Ελλάδα. Όπως έγινε και με τα αμερικανικά Μ1117, πολλά από τα οποία βρίσκονταν στο Ραμστάιν της Γερμανίας, οι αξιωματικοί του Στρατού θα ελέγξουν τον οπλισμό των ΤΟΜΑ, τις επικοινωνίες και τα μηχανικά τους μέρη.

Στη συνέχεια, τα οχήματα θα μεταφερθούν κατά πάσα πιθανότητα μέσω σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στα εργοστάσια του Στρατού Ξηράς. Αν και από το υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι όλα τα Marder θα είναι επιχειρησιακά, θα απαιτηθεί να περάσουν τεχνικό έλεγχο και στην Ελλάδα, ενώ προτού αναλάβουν υπηρεσία θα βαφτούν με την παραλλαγή του Ελληνικού Στρατού.

Όπως τα Μ1117 έτσι και τα Marder θα ενισχύσουν τις μονάδες των νησιών αντικαθιστώντας τα αναξιόπιστα BMP-1, ενώ χάρη στην ισχυρή θωράκιση και τον οπλισμό που διαθέτουν θα βρεθούν αμέσως στην πρώτη γραμμή.

Τα Marder είναι εξοπλισμένα με πολυβόλο των 20 χιλιοστών, μικρότερου διαμετρήματος από το BMP-1. Πέρα όμως από το γεγονός ότι τα BMP-1 έχουν να κάνουν βολή από τη δεκαετία του ’90, τα Marder έχουν μεγαλύτερη ταχυβολία, ενώ το 20άρι χρησιμοποιείται ήδη από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οπότε είναι εύκολη και χαμηλού κόστους η συντήρηση ή αντικατάστασή του σε περίπτωση βλάβης. Το ίδιο ισχύει και για το σκάφος του Marder που είναι παρόμοιο με αυτό των αρμάτων μάχης Leopard, γεγονός που καθιστά εύκολη την εξεύρεση ανταλλακτικών.

Ακόμη, τα Marder διαθέτουν καλύτερα σκοπευτικά συστήματα, σύγχρονες διόπτρες, ενώ σε ορισμένα οχήματα έχουν προσαρμοστεί εκτοξευτήρες MILAN, του αντιαρματικού συστήματος που χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς.

Όπλα στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, με την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία, εκτός από τη μείωση του κόστους συντήρησης και αποθήκευσης των παρωχημένων ΤΟΜΑ, η Ελλάδα παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία. Άλλωστε, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει όπλα από το πλεονάζον υλικό που ακόμη και σε περίπτωση ανάγκης θα παρέμενε στις αποθήκες. Αρκετές πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών έχουν γίνει από τις 27 Φεβρουαρίου που απογειώθηκε το πρώτο C-130 με προορισμό την Πολωνία. Το φορτίο που μετέφεραν, εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια, περιείχε κυρίως κατασχεμένα τυφέκια Καλάσνικοφ αλλά και φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτήρες RPG-18 που βρίσκονται κοντά στη λήξη του ορίου ζωής τους. Άλλωστε, οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία δεν ευνοούν μια πιθανή συμφωνία για αναβάθμιση ή επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των συγκεκριμένων συστημάτων.

Στην Ουκρανία παραχωρήθηκαν και βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τα οποία σίγουρα δεν θα λείψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναβάθμιση αρμάτων

Η συμφωνία με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας συνδέθηκε με πληροφορίες σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard από τη γερμανική εταιρεία KMW. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια το ΓΕΣ εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις για να αναβαθμίσει τους «χαλύβδινους θώρακες» των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η μελέτη μάλιστα που πέρασε πρόσφατα από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποτελεί πρόταση του Επιτελείου και όχι πρόγραμμα, καθώς απαιτούνται πάρα πολλά βήματα μέχρι να υλοποιηθεί και σίγουρα το εύρος της αναβάθμισης θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική κατάσταση αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Η μελέτη του ΓΕΣ προβλέπει την αναβάθμιση 183 αρμάτων στην έκδοση 2Α7 και την προμήθεια 205 υπερσύγχρονων ΤΟΜΑ Lynx για το Πεζικό. 

Το επόμενο βήμα είναι να περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών και έπειτα από το Συμβούλιο Άμυνας, ενώ ακολουθούν το ΚΥΣΕΑ και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στρατιωτικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι καθώς θα ωριμάζει, το πρόγραμμα θα προσαρμοστεί στα οικονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς με τα σημερινά δεδομένα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.