Ουκρανία: «Τα αμερικανικά MQ-1C Grey Eagle και τα τουρκικά Bayraktar TB2 μας είναι άχρηστα – Θέλουμε F-16»



Δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία, μιλώντας στο The War Zone και άλλα μέσα ενημέρωσης, απέρριψαν την αξία μιας προτεινόμενης πώλησης οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-1C Grey Eagle από τις ΗΠΑ.

Είπαν επίσης ότι τα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής έχουν γίνει ουσιαστικά άχρηστα μπροστά σε πιο ισχυρές ρωσικές αεράμυνες.

Επίσης, κατέστησαν σαφές ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για οποιοδήποτε σχέδιο που τους φέρνει πιο κοντά στο να πετούν πιο σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν μόνο «για αναγνώριση» και «σε μεγάλες αποστάσεις» και «όχι για αποστολές επίθεσης γιατί για τέτοιες αποστολές πρέπει να είσαι πιο κοντά [στον εχθρό]», είπε ένας από τους πιλότους, επικαλούμενος τις τρέχουσες απειλές που θέτει η Ρωσία. «Είναι μια πολύ ικανή πλατφόρμα…αλλά για μένα είναι πολύ επικίνδυνο να τη χρησιμοποιήσω μόνο στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι το Αφγανιστάν εδώ».

«Η άποψή μου είναι ότι γνωρίζω τη ρωσική αεράμυνα αυτή τη στιγμή και γνωρίζοντας το βεληνεκές των πυραύλων που φέρει το Grey Eagle, σας δίνω [μια] 90 τοις εκατό πιθανότητα ότι το MQ-1C θα καταρριφθεί στην πρώτη κιόλας πτήση», συμφώνησε ο δεύτερος Ουκρανός πιλότος.

Οι δύο πιλότοι δήλωσαν ότι οι εκτεταμένες απειλές που θέτει τώρα η ρωσική αεράμυνα έχουν ήδη αναγκάσει τον στρατό στην Ουκρανία να περιορίσει δραματικά τη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar.

«Ήταν πολύ χρήσιμα και σημαντικά τις πρώτες μέρες, σταματώντας τα κονβόι των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει καλή αεράμυνα, είναι σχεδόν άχρηστα».

Οι αξιωματούχοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ζήτησαν την καθιέρωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για να ξεκινήσει τουλάχιστον η προετοιμασία των Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν κάποιο τύπο πιο σύγχρονου δυτικού μαχητικού αεροσκάφους.