Η Ρωσία απειλεί να πλήξει με πυραύλους «Satan-2» Βουλγαρία, Ρουμανία και ΜαυροβούνιοΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν -ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos– απείλησε τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Μαυροβούνιο με εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat «Satan-2», εναντίον τους.
 
Οι απειλές, έρχονται αμέσως μετά την άρνηση των τριών χωρών να δώσουν άδεια στον Λαβρόφ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να επισκεφτεί την Σερβία, προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Όπως δηκτικά έγραψε στο twitter:

«Ξέρετε τι είναι το καλό για τον Sarmat.

»Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από τους δειλούς Βούλγαρους και τους εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία.

»Το ίδιο θα ισχύει και για τους Σουηδούς που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Ο «RS-28 Sarmat» (η επίσημη ονομασία του) είναι ένας βαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 18.000 km, ικανός να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές, βάρους άνω των 200 τόνων.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site redsamovar, το επιθετικό φορτίο του πυραύλου μπορεί να είναι είτε ανεξάρτητες κεφαλές είτε υπερηχητικά συστήματα Avangard.

Το μήνυμα του Ρογκόζιν προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και μιμίδια που τον γελοιοποιούσαν.

«Κρίνοντας από τις επιδόσεις του στρατού σας, ένας πύραυλος που στοχεύει στη Βουλγαρία θα πέσει κάπου από το Ιρκούτσκ [στη Σιβηρία]», ανέφερε κάποιος.

Ένας άλλος του είπε:

«Μπορείς σε παρακαλώ να σταματήσεις να πληκτρολογείς κυριλλικά…

»Οι Βούλγαροι δειλοί δεν θέλουν σκουπίδια όπως εσύ χρησιμοποιώντας τα γράμματά τους. Δόξα στην Ουκρανία».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» την στάση των τριών χωρών.

«Συνέβη το αδιανόητο» δήλωσε ο Λαβρόφ που πρόσθεσε ότι θα προσκαλέσει τον Σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Μόσχα.

«Το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία», πρόσθεσε.