Ελληνοτουρκικά: 10 «Romeo» για το Πολεμικό Ναυτικό – Αυτοί είναι οι «φονιάδες» των υποβρυχίων που αποκτά η Τουρκία - Επιπλέον τρία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα



Όπως τονίζουν τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ο συνδυασμός Belharra και Romeo θα αποτελεί το πιο ισχυρό «ανθυποβρυχιακό» δίδυμο παγκοσμίως αφού τόσο οι Γαλλικές φρεγάτες όσο και τα Romeo διαθέτουν τα πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά συστήματα που μπορεί να έχει μια Μονάδα επιφανείας και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.

του Κώστα Σαρικά

Με αθόρυβα βήματα το Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζει το επόμενο εντυπωσιακό του «χτύπημα» το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει την απόφαση για τις νέες κορβέτες του Στόλου. Και δεν είναι άλλο από την απόκτηση επιπλέον τριών πανίσχυρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60R, έτσι ώστε τα Romeo να φτάσουν συνολικά τα δέκα. Ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιτελείο και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προετοιμάζει την αποστολή LOR προς τις Αμερικανικές αρχές με την οποία η Ελλάδα θα εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον για να αποκτήσει ακόμη τρία Romeo τα οποία θα προσθέσει στα υπόλοιπα εφτά.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε για οικονομοτεχνικούς λόγους να επενδύσει σύμφωνα με πληροφορίες σε τρία καινούργια υπερσύγχρονα ελικόπτερα παρά να προχωρήσει στη συντήρηση αντίστοιχου αριθμού S-70 από το σύνολο των έντεκα τα οποία διαθέτει. Με στόχο τα επόμενα χρόνια να διαθέτει δέκα πανίσχυρα MH-60R, τα καλύτερα παγκοσμίως ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και ακόμη οκτώ άριστα συντηρημένα S-70, δηλαδή συνολικά δεκαοκτώ πλήρως επιχειρησιακά ελικόπτερα  τα οποία θα αποτελούν «φόβητρο» για τα Τουρκικά υποβρύχια.Τα τρία επιπλέον Romeo αναμένεται να αγοραστούν σε προνομιακή τιμή όπως ακριβώς έγινε και με τα ελικόπτερα τα οποία αποκτήθηκαν σε τιμές στις οποίες αγοράζει το Αμερικανικό ναυτικό και μάλιστα με χρηματοδότηση FMS.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες προκειμένου η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού να υποδεχτεί τα πρώτα τρία καινούργια Romeo στη «φωλιά» τους  στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Αυτό προσδιορίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις αρχές του 2024 ενώ έως τα τέλη του ίδιου χρόνου αναμένεται να παραληφθούν και τα υπόλοιπα τέσσερα. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού της Βάσης και κυρίως του υποστέγου της 1ης Μοίρας αρχίζουν ενώ η άφιξη των Romeo θα συνδυαστεί με απόσυρση των «γερόλυκων» ΑΒ-212 τα οποία για δεκαετίες προσέφεραν τα μέγιστα και εξακολουθούν να είναι ετοιμοπόλεμα και επιχειρησιακά. 

Ταυτόχρονα στις αρχές του 2023 αναμένεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ κλιμάκιο δώδεκα Στελεχών της Διοίκησης Ελικοπτέρων του ΠΝ προκειμένου να εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς στα MH-60R. Θα επιστρέψουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στην Ελλάδα και θα αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτών στα καινούργια αποκτήματα του Πολεμικού Ναυτικού. Tα τρία πρώτα Romeo αν και ακόμη βρίσκονται στις ΗΠΑ ανήκουν ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό με τους Αμερικανούς να ολοκληρώνουν την τοποθέτηση τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικών συστημάτων. Θα ακολουθήσουν οι τελικές δοκιμές πριν τα ελικόπτερα μεταφερθούν στην Ελλάδα. Ανάλογη θα είναι η διαδικασία και για τα υπόλοιπα τέσσερα που έπονται όπως και για τα επιπλέον τρία τα οποία θα παραγγείλει το επόμενο διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό.

Μόλις ένα χρόνο έπειτα από την άφιξη των πρώτων Romeo ο Στόλος αναμένεται να παραλάβει και την πρώτη Γαλλική φρεγάτα Belharra για να ακολουθήσει η δεύτερη στα τέλη του 2025. Όπως τονίζουν τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ο συνδυασμός Belharra και Romeo  θα αποτελεί το πιο ισχυρό «ανθυποβρυχιακό» δίδυμο παγκοσμίως αφού τόσο οι Γαλλικές φρεγάτες όσο και τα Romeo διαθέτουν τα πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά συστήματα που μπορεί να έχει μια Μονάδα επιφανείας και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο. Συνδυασμός «εφιάλτης» για τα Τουρκικά υποβρύχια καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν κορυφαίας τεχνολογίας πλοία και ελικόπτερα τα οποία μάλιστα δεν διαθέτουν. Όμως τα Romeo δεν θα «κουμπώσουν» μόνο με τις Belharra αλλά τόσο με τις καινούργιες κορβέτες όσο και με τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO.