Είναι επίσημο η Αθήνα υποβάλλει αίτημα στην Ουάσινγκτον για αγορά 20+20 μαχητικών F-35

 

Υπεγράφη πριν από λίγη ώρα το επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Σχετικά με είδηση που μεταδόθηκε απόψε ότι υπεγράφη το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F35, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».

Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Ώστιν θα μεταβεί μεταξύ 16 και 18 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην ατζέντα των επαφών ανάμεσα στους δύο υπουργούς θα βρεθούν σειρά ζητημάτων, με κύριο την κομβική θέση της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει στην Ουάσιγκτον επαφές και με στελέχη του Κογκρέσου αλλά και του Ελληνοαμερικανικού λόμπι.

Κατ’ ορισμένες πληροφορίες πέντε ημέρες πριν την άφιξη του κ. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον, επίσκεψη στις ΗΠΑ προγραμματίζει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πηγή: skai.gr - kathimerini.gr