Στις 5 Αυγούστου Ερντογάν και Πούτιν ίσως συμφωνήσουν σε κοινή πρωτοβουλία για το ενεργειακό



Δηλώσεις σχετικά με τη διμερή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζοντας ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), τα ουκρανικά σιτηρά θα φτάσουν στην παγκόσμια αγορά μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ότι τα μέρη θα εξετάσουν τις μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση από τον Κοινό Συντονισμό Κέντρο που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα εργαστούν επί του θέματος στο Σότσι.

«Τώρα ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά και η διαδικασία θα συνεχιστεί» τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι ηγέτες θα συζητήσουν για την κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στο πλαίσιο της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Πεσκόφ είπε:

«Η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα μας. Δείχνει ότι έχει αναπτυχθεί πλήρως.

»Θέματα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας θίχτηκαν επίσης κατά τις τελευταίες επαφές των δύο προέδρων.

»Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν θέματα στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των ηγετών στο Σότσι».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και κάποια κοινή πρωτοβουλία για το ενεργειακό.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναφέρει δε ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να βρει έναν τρόπο για μια ισορροπία στην ενεργειακή κρίση.

Πηγή: ΕΡΤ, Haberler