Κούρδοι των ΗΠΑ στήνουν στον τοίχο τον Μπάιντεν: 6 λόγοι που η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει νέα F-16 και όπλα



Για σχεδόν δύο δεκαετίες, υπό την ασταθή ηγεσία του σημερινού αυταρχικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ήταν ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, που συχνά εργάζεται άμεσα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρέχουν στην Τουρκία νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Για σχεδόν δύο δεκαετίες, υπό την ασταθή ηγεσία του σημερινού αυταρχικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ήταν ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, που συχνά εργάζεται άμεσα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αναφέρει κείμενο του Washington Kurdish Institute.

Η Τουρκία σε ρόλο "βοσκού που της τρώει ο λύκος τα πρόβατα" σε σχέση με τα υποτιθέμενα τεράστια κοιτάσματα σπανίων γαιών και τη Δύση
Με έξι αδιάσειστα επιχειρήματα, το Κουρδικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον επιχειρεί να ανοίξει τα μάτια στην αμερικανική διοίκηση για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία:

Η Τουρκία στη Συρία
Για χρόνια, η Τουρκία εκτελεί απρόκλητες επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, του πιο αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη χώρα που πολεμούν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες από το 2014. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να εξαπολύσει μια νέα μεγάλης κλίμακας εισβολή σε περιοχές που διοικούνται από τους Κούρδους της Συρίας και τους συμμάχους τους, η οποία θα είναι η τρίτη τέτοια εισβολή σε αυτές τις σχετικά ειρηνικές περιοχές της Συρίας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όταν το ISIS αντιπροσώπευε μια μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, ο παγκόσμιος συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκπαίδευσε και εξόπλισε τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να σταματήσουν τη γενοκτονική τρομοκρατική ομάδα καθώς επεκτεινόταν σε ολόκληρη τη Συρία και πέρα ​​από αυτήν. Από την ήττα του ISIS ως οντότητας που κατείχε εδάφη το 2019, οι ΗΠΑ συνέχισαν να εργάζονται με τις SDF σε καθημερινή βάση για την εξάλειψη των εναπομεινάντων τρομοκρατικών πυρήνων του ISIS, που συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να σταθεροποιήσουν τη χώρα, η οποία έχει υποφέρει πολύ μετά από πάνω από μια δεκαετία πολέμου.
 
Οι απρόκλητες εκστρατείες στρατιωτικής επιθετικότητας της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS και τα σχέδια του Ερντογάν να εισβάλει και να καταλάβει περισσότερη γη στη Συρία, με την υποστήριξη μαχητικών F-16, drones και άλλων σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών, θα ρίξουν στο ISIS σανίδα σωτηρίας και θα τους δώσουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν στη Συρία. Μια τέτοια εισβολή θα ανάψει τις φλόγες της αιματοχυσίας στη Συρία και θα επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική προσφυγική κρίση, ενώ θα ενισχύσει τις θέσεις τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν στη χώρα.

Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ μέρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Εμπόδισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ μπλοκάροντας τη χρήση της Αεροπορικής Βάσης Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ για μήνες το 2014, όταν το ISIS βρισκόταν στα ισχυρότερα του. Στην πραγματικότητα, υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για την τουρκική υποστήριξη στο ISIS, και η Τουρκία έχει στρατολογήσει από καιρό πρώην μέλη του ISIS για τις συριακές πολιτοφυλακές της, οι οποίες αποτελούνται από παρακλάδια της Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες. Αυτές οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν διαπράξει φρικαλεότητες εναντίον Σύριων, κυρίως Κούρδων, οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί καλά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών διοικητών, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες μιας τουρκικής εισβολής στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του πιο μαζικού εκτοπισμού, παρόμοιο με προηγούμενες τουρκικές εισβολές σε κοντινές περιοχές. Επιπλέον, μια εισβολή μπορεί να δώσει σε χιλιάδες κρατούμενους του ISIS στις φυλακές των SDF την ευκαιρία να δραπετεύσουν. Επιπλέον, μια τέτοια εισβολή μπορεί να αναγκάσει τις SDF να συνεργαστούν με το καθεστώς Άσαντ καθώς και με τους κύριους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, ως έσχατη λύση για την προστασία εκατομμυρίων Κούρδων, Αράβων και Χριστιανών που ζουν στην περιοχή. Κατά τις προηγούμενες εισβολές της Τουρκίας στη Συρία το 2018 και το 2019, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαρτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μαχητικά αεροσκάφη τους F-16, χρησιμοποιώντας αδιάκριτα την αεροπορική δύναμη για να σκοτώσουν αμάχους μαζί με πάνω από χίλιους μαχητές των SDF, τους ήρωες του πολέμου κατά του ISIS που ήταν εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από φορολογούμενους των ΗΠΑ.

Η Τουρκία και οι πόλεμοί της κατά των Αρμενίων
Το 2020, η Τουρκία υποστήριξε το δικτατορικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν στην επιθετικότητά του κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αεροπορική υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οδήγησε άμεσα σε εκατοντάδες απώλειες Αρμενίων και εκτόπισε χιλιάδες. Η πώληση πρόσθετων F-16 θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον Ερντογάν, παρέχοντάς του άφθονους πόρους για να υποστηρίξει πρόσθετες εκστρατείες στρατιωτικής επίθεσης κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απειλήσει και προκαλέσει την Ελλάδα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες, και υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να ανακοινώσει ακόμη και επίσημη προσάρτηση αυτών των περιοχών.

Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, το νησί έχει διαιρεθεί, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην έχει κανέναν έλεγχο στο βόρειο τμήμα του νησιού, και μόνο η Τουρκία να αναγνωρίζει αυτό που ονομάζεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Το 2020, η Τουρκία παραλίγο να πυροδοτήσει έναν πόλεμο με την Ελλάδα μετά από επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την εμπόλεμη προσέγγισή της. Η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα θέσει την Ελλάδα, ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, σε μεγαλύτερο κίνδυνο, και επίσης θα αυξήσει τις προοπτικές ενός νέου πολέμου και εκτοπισμού στην Κύπρο, επίσης στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η Τουρκία στο Ιράκ
Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η Τουρκία έχει καταλάβει μεγάλη έκταση γης εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, επεκτείνοντας συνεχώς τη ζώνη δράσης της στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει δημιουργήσει περισσότερες από σαράντα στρατιωτικές βάσεις και θέσεις στο Ιράκ διάσπαρτες σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες.

Εκτός από την επέκταση της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής της παρουσίας στη χώρα και τη διατήρηση μιας σημαντικής παρουσίας πληροφοριών, η Τουρκία χρησιμοποιεί περιοδικά πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει περιοχές της χώρας, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας Κούρδους, Άραβες, Χριστιανούς και άλλους, και πρόσφατα έχει επικεντρωθεί σε χρησιμοποιώντας την αεροπορική της δύναμη για να στοχεύσει την κοινότητα των Γιαζίντι, η οποία εξακολουθεί να εργάζεται για να συνέλθει από την πρόσφατη γενοκτονία στα χέρια του ISIS.

Η τουρκική επέμβαση στο Ιράκ έχει υπονομεύσει την κυριαρχία του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν, αποσταθεροποιώντας την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στη χώρα. Η τουρκική επίθεση κατά του Ιρακινού Κουρδιστάν και η κατοχή περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα έχουν οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους αμάχων.

Η Τουρκία σπάει τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα
Για χρόνια, η Τουρκία και το Ιράν ήταν στενοί εμπορικοί εταίροι, με την υποτιθέμενη σύμμαχο των ΗΠΑ την Τουρκία να βοηθά το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορίας χρυσού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την κρατική τράπεζα της Τουρκίας «για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και αδικήματα κυρώσεων που σχετίζονται με τη συμμετοχή της τράπεζας σε ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν».

Τέτοιες δραστηριότητες δεν έχουν περιοριστεί στο Ιράν. Το 2019, η Τουρκία άρχισε να διαπραγματεύεται χρυσό με τη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας τον δικτάτορά της Νικολάς Μαδούρο, έναν εχθρό των ΗΠΑ. Προς το παρόν, η Τουρκία και η Βενεζουέλα στοχεύουν δημόσια να πάνε τη συνεργασία τους στο «επόμενο επίπεδο».

Τουρκία και αραβικά κράτη

Για χρόνια, η Τουρκία δούλευε ενάντια στα κορυφαία αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη επιδείνωση της οικονομίας της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει κάνει προσπάθειες να επιδιορθώσει τις διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία παραμένει ο κύριος οικοδεσπότης και προστάτης της Χαμάς και των ριζοσπαστικών ομάδων και ατόμων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είναι εχθρικά προς την ηγεσία αυτών των χωρών.