Βayraktar: Γιατί οι Ρώσοι τα λένε BYE-Raktar και τα κοροϊδεύουν – Μεγάλη επικοινωνιακή ζημιά στους Τούρκους



Η Ρωσία προετοιμάστηκε κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το 2015 στην Συρία αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη.

Βayraktar: Γιατί οι Ρώσοι λένε τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drone BYE-Raktar και τα κοροϊδεύουν και γιατί είναι μεγάλη η επικοινωνιακή ζημιά στους Τούρκους.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στο Κίεβο μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding. Τα UAV TB2 ήταν πολύ δημοφιλή στην Ουκρανία, αλλά όπως ανέφεραν οι EurAsian Times, είναι επίσης πολύ ευάλωτα στα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ένας από τους λόγους πίσω από τις απώλειες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2 Bayraktar θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η Ρωσία προετοιμάστηκε κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το 2015 στην Συρία αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Να αναφερθεί πως το Special Technology Center LLC στη Μόσχα ανέπτυξε το Stiletto, ένα φορητό σακίδιο πλάτης μικρής εμβέλειας που περιέχει ένα υβριδικό σύστημα αντι-drone gun-EW.

Η Zala Aero έχει επίσης αναπτύξει το «μη θανατηφόρο όπλο REX στα τέλη του 2017 που θα μπορούσε να μπλοκάρει σήματα γεωεντοπισμού από το Αμερικανικό Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), το ρωσικό GLONASS, το BeiDou της Κίνας και το Ευρωπαϊκό Galileo σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων», σημειώνει το eurasiantimes.com.

Οι προσπάθειες φάνηκε να απέδωσαν καρπούς, καθώς ρεπορτάζ του NBC το 2018 ισχυρίστηκε ότι «αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού έμειναν έκπληκτοι με τη δυνατότητα της Ρωσίας «να μπλοκάρει μικρότερα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία».

Την ίδια ώρα η ρωσική αεράμυνα βασίζεται στα S-400 και S-200VE Vega για άμυνα μεγάλης εμβέλειας, τα S-300FM «Fort» και Buk-M2E για άμυνα μεσαίου βεληνεκούς και τα Osa-AKM και S-125 για άμυνα γρήγορης αντίδρασης, μικρής εμβέλειας.

Η Τουρκία διαφημίζει τα Bayraktar της μέσω των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οπότε αν εμφανιστεί ότι οι Ρώσοι τα καταστρέφουν τόσο εύκολα (σ.σ. τα λένε ιπτάμενους στόχους) τότε αυτό θα πλήξει κατά πολύ επικοινωνιακά την Άγκυρα.

Η Τουρκία στηρίζεται στο αφήγημα της επιτυχίας των Bayraktar για να αυξήσει τις εξαγωγές των τουρκικών drone.