Κοινό στρατιωτικό δόγμα από Πακιστάν-Τουρκία: Επίσκεψη Τούρκου Στρατηγού στο Ισλαμαμπάντ – Η Αθήνα πρέπει να πάρει αποφάσεις – Βίντεο



Τουρκία και Πακιστάν έρχονται πιο κοντά στρατιωτικά, κάτι που θέτει σε συναγερμό την Ελλάδα και την Ινδία!

Ο διοικητής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Musa Avsever συζήτησε τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τον Πακιστανό ομόλογό του, στρατηγό Kamar Cavid Bacva.

Σύμφωνα με τη δήλωση του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Avsever συναντήθηκε επίσης με τον Πακιστανό στρατηγό Javed Bajwa στο Πακιστάν

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα αμοιβαίου και επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

Ο Bacva είπε ότι το Πακιστάν αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βελτιώσουν τις στρατιωτικές σχέσεις, ειδικά στην εκπαίδευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

”Ο διοικητής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Musa Avsever αναγνώρισε τον επαγγελματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και επαγγελματικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο αδελφών χωρών”, ανέφερε το Δελτίου Τύπου των Πακιστανικών ΕΔ.

Ο Πακιστανός Στρατηγός Javed Bajwa ανέφερε: ”Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις αδελφικές μας σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και εδραιωμένες στις πολιτιστικές και θρησκευτικές μας συνάφειες”.

Πέραν των θεμάτων ασφάλειας και περιφερειακών θεμάτων, ιδιαίτερα των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση του επιπέδου και του εύρους των διμερών στρατιωτικών δεσμεύσεων και συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση, και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση ότι όντας φίλοι «παντός καιρού», το Πακιστάν και η Τουρκία θα συνεχίσουν να σφυρηλατούν βαθύτερους στρατηγικούς δεσμούς. Συμφώνησαν ότι και οι δύο χώρες μοιράζονται μεγάλη ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και βαθύ πνεύμα αδελφοσύνης που μετατρέπεται σε διαρκή εταιρική σχέση.

Εθνικός κίνδυνος

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Τουρκία και Πακιστάν. Η συνάντηση έλαβε χώρα 22-23 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Mian Muhammad Hilal Hussain και ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Στρατού του Τουρκικού Στρατού, Selcuk Bayraktaroglu, εκπροσώπησαν τις δύο χώρες.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, ότι συζητήθηκε η παράδοση πυρηνικών στη Τουρκία! Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ismail Demir, επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Temil Kotil, Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Limited (TAI).

Ο στρατηγός Sahir Shamshad του Πακιστανικού Στρατού, συναντήθηκε επίσης με τον υπολοχαγό Wali Turkchi. Πηγές ανέφεραν ότι συζήτηθηκε η μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων ανέμεσα στις δύο χώρες, καθώς η αγορά τουρκικών UAV από το Πακιστάν.

”Πίσω από τη μυστική συνάντηση Τουρκίας-Πακιστάν, βρίσκεται η Κίνα”, είχαν αναφέρει τότε Ινδικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν δεν έχει κρατήσει μυστική ποτέ την επιθυμία του να βάλει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα. Όπως δήλωσε πρίν δύο χρόνια ο ίδιος, «είναι απαράδεκτο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά να απαγορεύουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.»

Οι σχέσεις με αφορμή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, μας πηγαίνουν πίσω στον Πακιστανό επιστήμονα Abdul Qadeer Khan, «πατέρα» του σημερινού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε να έχει πουλήσει πολλούς φυγοκεντριτές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και ενδεχομένως σε άλλους μεταξύ 1987 και 2002.

Βασικά, το Πακιστάν είναι ο στρατηγικός εταίρος που βοηθά την Τουρκία να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για την αυτοδιάθεση του Κασμίρ, ενώ ο Ερντογάν το έθεσε ως κύριο θέμα στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είναι γνωστό όμως ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίς πυρηνική γόμωση δεν ικανοποιούν τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Τούρκου προέδρου, που έχει εστιάσει σε αυτό το σχέδιο όσο κανένα άλλο.

Εκτός από τον μυστικό πυρηνικό παράγοντα, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια αμυντική σχέση, η οποία έχει μια ανοδική πορεία από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Imran Khan. Πακιστάν και Τουρκία θα επεκταθούν και στην Α.Μεσόγειο και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα στον άξονα που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά των χωρών της περιοχής.

Μην ξεχνάμε, πως πριν λίγες εβδομάδες, Bayraktar TB2 έφθασαν στο Πακιστάν! Το Πακιστάν έχει παραγγείλει 6 μονάδες σε πρώτο στάδιο. Ινδοί εμπειρογνώμονες ασφαλείας ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί Τουρκίας-Πακιστάν αποτελούν θέμα ανησυχίας.

Μην ξεχνάμε πως Τουρκία και Πακιστάν διεξάγουν συνεχώς ασκήσεις σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο. Πακιστάν και Τουρκία έρχονται πιο κοντά.

Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα. Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.


ΠΗΓΗ