Ο Ρώσος πρέσβης μιλάει περί ολικής καταστροφής των σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας για πολλά χρόνια



Ανησυχητικό μήνυμα για την Αθήνα ενώ ως γνωστό το Κίεβο μας ζητά τα ρέστα για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας καταστράφηκαν από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαφές και η συνεργασία έχουν διακοπεί εντελώς.

Ο Maslov έκανε την δήλωση αυτή σήμερα Τρίτη στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-24.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι διμερείς μας σχέσεις έχουν καταστραφεί εντελώς, δεν υπάρχουν πλέον, δεν υπάρχει συνεργασία, επαφές, με μια λέξη, οι εξελίξεις, όλη η πλούσια σειρά διμερών σχέσεων που έχουν υπάρξει εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν ακυρωθεί», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Παράλληλα, τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα έχει επιλέξει εδώ και καιρό μια πορεία προς τη Δύση.

«Η πορεία αλληλεγγύης με την κοινή δυτική γραμμή έχει επιλεγεί εδώ και καιρό. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με εμπειρία από το 1952, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης με εμπειρία, ενώ η Ελλάδα ήταν πάντα προσανατολισμένη προς τον δυτικό κόσμο», είπε ο Maslov.

Στις 27 Ιουνίου, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και την κήρυξη μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως persona non Grata», είχε  αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματική υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στις 20 Ιουλίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε εντολή για επέκταση του καταλόγου των μη φιλικών προς τη Ρωσία χωρών. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ασκούσε ανοιχτά εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Ανεξάρτητα από το πώς οι Τούρκοι παρουσιάζουν την χώρα τους ως δήθεν ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη ικανή να βάλει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στη θέση τους, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα φοβάται να αναλάβει  σοβαρές δράσεις εναντίον Ελλάδος- Κύπρου, λόγω οικονομικής  αδυναμίας.

Η χώρα μας ενεπλάκη σε μια σύγκρουση στην Ουκρανία, λαμβάνοντας ανεξήγητα θέση υπέρ του Κιέβου, ενώ το μόνο που έπρεπε να είχε πράξει ήταν να υπερασπιστεί τους χιλιάδες Έλληνες της Ουκρανίας, από τους νεοναζί του δεξιού τομέα και την ρωσική εισβολή.

Παρόλη λοιπόν ελληνική στάση, και την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας στην Ουκρανία, το καθεστώς Ζελέσνκυ, μας απείλησε λόγω της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά τάνκερ, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο.

Αυτό ήταν το “ευχαριστώ” των Ουκρανών για την στάση μας κατά της Μόσχας, ακολουθώντας παλαιότερες αποτυχημένες κινήσεις της χώρας μας ( εκστρατεία στην Ουκρανία το 1919).